Тайната мисия на Мосад в борбата на Израел с Covid-19 Снимка: © Getty Images

Когато израелският здравен министър Яков Лицман се оказа заразен с коронавирус на 2 април, беше наложена пълна карантина на всички държавни служители, контактували с него в последните седмици.

Най-изненадващо - в списъка се озова и Йоси Коен, директорът на прословутата израелска шпионска служба Мосад.

Офицерите от Мосад, които се свързват най-вече с провеждането на тайни задгранични операции в името на сигурността на Израел, не би трябвало да се занимават със въпросите на общественото здравеопазване, коментира Ронен Бергман (автор на изследване за целевите покушения на израелските тайни служби) в статия за "Ню Йорк Таймс"

Тогава защо Йоси Коен е контактувал със здравния министър? Отговорът е ясен: службата на Коен всъщност е много дълбоко ангажирана в борбата за справяне с епидемията от коронавируса в Израел. При това, Мосад е един от най-ефективните инструменти на правителството за придобиване на медицинско оборудване и на технологично производство зад граница.

От началото на кризата Мосад освобождава ресурс в помощ на вътрешната мобилизация при извънредното положение, след като службата преценява, че непосредствената опасност за сигурността от страна на Иран вече не стои на дневен ред (Ислямската република беше една от най-силно поразените от епидемията държави).

Израел успя да избегне на най-песимистичните сценарии за разпространение на заразата - в момента страната има 118 смъртни случая при близо 12 000 потвърдени заболявания от Covid-19. Пикът на експанзивното разрастване на инфекцията вече е отминат, а болестта може да отшуми напълно в рамките на следващите седмици, твърди проф. Исаак Бен Израел от Университета в Тел Авив.

В началото на февруари обаче специалистите от най-голямата болница в страната "Шеба" обявиха, че имат нужда от много повече респираторни апарати и допълнително оборудване, за да се посрещнат очаквания голям брой заболели. По същото време главният лекар на болницата проф. Ицхак Крайс провежда среща с директора на Мосад Йоси Коен с посредничеството на техен общ познат.

След срещата Мосад създава командно-контролен център за организиране на разпределението на медицински консумативи в цялата страна.

Йоси Коен, директор на Мосад (до Бенямин Нетаняху), по време на среща между израелския премиер и канцлера на Германия Ангела Меркел

Йоси Коен поема ръководството на центъра, който се разполага в болницата "Шеба". В структурата участват представители на Мосад, на звеното за снабдяване на Министерството на отбраната и секретното Отделение 81 на военното разузнаване на Израел, което се занимава с разработване на високотехнологични разузнавателни средства.

Проф. Крайс - бивш бригаден генерал на армията и главен елкар на Израелските въоръжени сили - казва, че Мосад е изиграла ключова роля за снабдяването на болницата му с жизненоважно медицинско оборудване и чуждестранна експертна помощ. Той отказва да разкрие подробности за начина, по който офицерите от разузнаването са помогнали на болинцата и откъде са се сдобили с апаратурата, при положение че почти всички големи държави спряха износа, за да гарантират задоволяването на нуждите на собствените си здравни системи.

Според шестима действащи и бивши израелски държавни служители, запознати с работата на Мосад и разговаряли с Бергман - службата е задействала своите международни контакти, за да гарантира, че Израел няма да изпита липса на техника или медикаменти.

Източниците на Бергман твърдят, че именно тази мрежа от контакти е изиграла неоценима роля за снабдяването на Израел с респиратори и материали за провеждането на тестове, каквито Министерството на здравеопазването на Яков Лицман не е успяло да подсигури. Въпреки всички усилия Израел също се сблъсква с трудности при провеждането на масово изследване на населението.

Според неофициални данни на чуждестранни медии - част от тези апарати вероятно са придобити от съседни на Израел арабски държави, с които страната няма официални дипломатически отношения. Източниците на Бергман не отричат и не потвърждават тези твърдения. Но един от висшите ръководни кадри на Мосад признава в интервю за Канал 12, че понякога службата е успявала да придобие материали, която са били предназначени за изпращане в други държави.

Първите пратки, организирани от Мосад, пристигат в Израел със специален полет на 19 март - 100 000 тестови комплекта за Covid-19. Следващите доставки включват допълнителни материали за изследване на пациенти, 1,5 милиона хирургически маски, десетки хиляди респираторни маски N95, защитни гащеризони за служителите на Спешна помощ, предпазни очила и разнообразни медикаменти, необходими за терапията на пациенти с остра респираторна инфекция.

Мосад успява да внесе в Израел и апаратура, необходима на местните лаборатории за провеждането на тестовете за коронавирус. Отново разузнавателната служба е осигурила технологично know-how за производството на респираторни апарати в Израел. От началото на кризата, отново благодарение на помощта на Мосад, Израел се подготвя да започне вътрешното производство на защитни маски, с максимална месечна продукция до 25 милиона артикула.

Според информацията на Бергман, мисиите на Мосад са били "по-лесни за изпълнение в недемократични държави, където разузнавателните служби имат по-голямо влияние сред управляващите кръгове". Успехът на операциите по снабдяване на Израел се е дължал на добрите връзки и взаимното доверие между Мосад и чуждите служби.

В някои случаи Йоси Коен лично е контактувал с колегите си отвъд граница. Разговорите му с ръководителите на съответните разузнавателни институции "обикновено са достатъчни за незабавното организиране на доставката на стоки". В други случаи Коен е успявал да договори пратките директно с правителствените ръководители на определени страни. Кои са те - източниците на Бергман отказват да уточнят.

Още преди епидемията от Covid-19 Йоси Коен провежда чести срещи с ръководителите на службите за сигурност на ОАЕ, Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Катар и др. През 2018 г. той успява да организира публична среща между Бенямин Нетаняху и султана на Оман Кабус.

Не всички операции на Мосад във връзка с коронавируса са успешни.

Според информацията - един от провалите е станал в Германия, след като местните служби са конфискували пратка, подготвена за експедиция от германски завод към Израел. Износът на голямо количество дезинфектанти е спрян на митницата в Индия, което кара Мосад да се откаже от поръчката. Въпреки това службата успява да се включи доста ефикасно в усилията за подготвяне на здравната система за Covid-19.

Смята се, че Израел вече разполага с достатъчно респиратори, за да се справи с грижата за пациенти дори при евентуално сбъдване на най-тежките прогнозни сценарии.

Докато Министерството на здравеопазването беше подложено на остри критики заради неправилната си първоначална оценка за мащаба на епидемията, мнозина виждат положителен пример в активността на Мосад. Данните за участието на разузнавателната служба в борбата срещу болестта допълнително увеличава общественото й доверие.

Проф. Крайс посочва, че активността на агентите на Мосад е мотивирана от факта, че държавата не може да си позволи забавяне в реакцията срещу епидемията: "Тяхната философия изисква изпълнението на задачите на всяка цена". А фактът, че израелското правителство се е принудило да мобилизира силите на Мосад, е показателен за политическите трудности в борбата срещу заплахата на коронавируса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024
Важно днес

ДАНС освети двама руски шпиони, опитали да получат български паспорти

Руснаците са планирали да използват документите в разузнавателна дейност извън страната

13:46 - 26.02.2024
Важно днес

Учителите на изчезналата Ивана от Дупница отричат да са прикривали тормоз срещу нея

Четвърти ден продължава общонационалното издирване на 17-годишната Ивана от Дупница, което към момента остава без резултат.

13:23 - 26.02.2024