"Тъжният понеделник" (Blue Monday) - така е известен третият понеделник от годината. За 2023 г. това беше 16 януари.

Денят е идея на психолога д-р Клиф Арнал. През 2004 г. той измисля формула, за да помогне на туристическа компания да продава почивки в първия "тъжен понеделник" на 2005 г., който тогава е 24 януари. За идеята са му платени 1200 паунда.

Каква е формулата

Моделът е: [W + (D-d)] x TQ
M x NA

Виждаме седем променливи, обозначени с първата буква на думата на английски*. (W) метеорологично време, (D) дълг, (d) месечна заплата, (T) време след Коледа, (Q) време след неуспешен опит за спиране (на алкохол, цигари, сладко и т.н.), (M) ниски нива на мотивация и (NA) необходимост от предприемане на действия.

*Думите weather, debt, monthly salary, time since Christmas, time since failed quit attempt, low motivational levels, the need to take action.

Предполага се, че две или повече от тези променливи, задействали се по едно и също време, оказват влияние на това как се чувства човек през януари. Разходите по празниците, неспазените обещания за Нова година и избледняващата радост от почивните дни около Коледа са реалности, които могат леко да ви депресират.

Наистина ли "тъжният понеделник" е най-депресиращият ден в годината?

Разбира се, че не. Това е ходещ маркетингов трик (и то устойчив, като се има предвид, че за него продължава да се говори 18-та поредна година).

„Това е ненаучно. Псевдонаучно. Свръх-псевдонаучно.", казва неврологът Дийн Бърнет.

„Самото уравнение е фарс“, пише Бърнет. „Дори и повечето от тези неща да не са напълно безсмислени, как определяте мотивацията на всеки от един човек? Факторите са несъвместими. Как ще умножите количествено „времето след Коледа“ с „времето навън“? Абсурд."

„Нямах представа, че "тъжният понеделник" ще получи такава популярност“, споделя създателят Арнал след години. „Предполагам, че много хора разпознават себе си.“

Защо светът продължава да говори за "тъжния понеделник"?

Смята се, че сезонното афективно разстройство или САР причинява симптоми, подобни на депресия, лошо настроение, летаргия и загуба на интерес към хобита. Дори и в близкия ни кръг също можем да чуем оплаквания, наподобяващи на САР, а и сме наясно, че по това време тенденцията към липса на добро настроение е нещо обичайно.

Състоянието е свързано с биохимичен дисбаланс в мозъка, предизвикан от по-кратките дни и по-малкото слънчева светлина през зимата. С промяната на сезоните хората преживяват промяна в биологичния си часовник или циркаден ритъм, което може да ги накара да не са в синхрон.

Чести симптоми на САР включват именно умора, независимо от това колко човек спи и наддаване на тегло, свързано с преяждане и глад за въглехидрати, според Американската психиатрична асоциация. Други признаци са чувство за вина или безполезност, проблеми с концентрацията и вземането на решения, мисли за смърт или самоубийство, и дори опити за самоубийство.

Началото на САР може да се появи на всяка възраст, но обикновено започва между 18 и 30 години и е по-често при жените, отколкото при мъжете.

Благотворителната организация Samaritans започна контра-кампания, наречена Brew Monday, която определя "тъжния понеделник" като „мит“ и насърчава хората да „намерят време за чаша (топла напитка) и наваксване на жив контакт с приятели“.

„Всички имаме своите добри и лоши дни и те не се определят от календара“, казва благотворителната организация.

Какво мислят психолозите?

„Това не е правилният начин за повишаване на осведомеността на психичните болести и състояния.“, коментира д-р Антонис Кусулис, директор на Фондацията за психично здраве на Обединеното кралство за Англия и Уелс. „Като казваме, че този ден е най-депресиращият ден в годината, без никакви доказателства, ние омаловажаваме колко сериозна може да бъде депресията.“

„Психичното здраве е най-голямото здравословно предизвикателство на нашето поколение“, добави той. ,,Банализирането му е напълно неприемливо."

„Депресията не е еднодневен феномен. Депресията е клиничен синдром, който продължава поне две седмици, по-голямата част от деня, повечето дни във времето.“

Как да се борим със сезонното афективно разстройство

Най-лесният начин е чрез излагане на слънчева светлина, твърди д-р Рави Шах, психиатър в медицински център "Ървинг" на Колумбийския университет в Ню Йорк.

Тези, които са склонни към симптомите на САР трябва да приоритизарат прекарването на повече време навън. Или поне да имат огромен прозорец пред себе си през деня. Антидепресантите и "разговорната терапия" също са ефективни.

Полагането на холистични грижи е най-малкото, което може да се направи - редовни тренировки, пълноценно хранене, 8 часа сън и поддържане на социални контакти.

"Мъртвата седмица“ между Коледа и Нова година: нищо не се брои и не е съвсем реално "Мъртвата седмица“ между Коледа и Нова година: нищо не се брои и не е съвсем реално

„Сякаш се опитвате да заспите зимен сън“: науката зад сезонното афективно разстройство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Култура

Måneskin тръгва на турне в Европа, ще обиколи 11 държави

За феновете в България най-близкият концерт ще е в Гърция

16:59 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Бизнес

Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами

Банката чака отговор и от българското Министерство на финансите за мерки срещу схемите

14:34 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024