Ако по вещите, които човек ползва, можем да си направи извод за него, то телефоните в последно време са добро поле за експеримент.

След години на еднакви устройства, които неясно защо хората изведнъж започнаха да държат като филия с конфитюр, говорейки по тях, дойде времето и на разчупените форми - разтварящи се и разгъващи се телефони.

Като казваме “изведнъж”, не сме съвсем прави, защото между първия Samsung Fold и последния, който беше представен сега през август, са минали 4 години.

И все пак, ако се върнем на експеримента кои са Flip-хората и кои са Fold, може би да опитаме да очертаем някои техни общи черти.

Flip се появи на пазара една година по-късно от Galaxy Z Fold. Той е като по-малкият брат, който обича купона, забавленията, селфитата, приятелите.

Fold е по-скоро пътешественикът на дълги разстояния, улегналият, човекът с професия.

В България сред посланиците на Fold модела са водещата на “Преди обед” Деси Стоянова и футболната звезда Димитър Бербатов. Ако Flip юзърите са експериментаторите, Fold са професионалистите - хората, повтаряли в продължение на години едно и също нещо, докато го овладеят до най-малкия детайл.

В духа на всяко лято и тази година Samsung представиха новите foldable устройства, които вече носят в името си цифрата 5.

Големите промени този път са две - пантата и процесорът.

Може би на пръв поглед пантата звучи като нещо дребно, но за един сгъваем телефон тя е от ключово значение. Реално, от нейната работа зависи и животът на телефона.

Неслучайно първите експерименти с новите сгъваеми устройства бяха нечовешки тестове за издръжливостта на Flip, включително и тестване при часове работа под вода. Резултатът е пълен триумф за малкия сгъваем телефон - той издържа на двойно повече отваряния и затваряния от предвидените 200 хиляди пъти.

Основната видима разлика при Fold сега, спрямо предходната му е версия, е в плътното му затваряне, което не беше възможно в предишния модел.

Досега в сгънато състояние откъм пантите се образуваше широк луфт, който леко нарушаваше баланса във визията на устройството.

Още едно следствие от новите панти е намаляването дебелината на телефона, както и на неговото тегло. И въпреки че става дума за 10 гр. и 2 мм., когато вземете устройството в ръка, усещате, че то е една идея по-компактно. Силна дума за толкова голям телефон, но факт е, че в сгънато състояние Galaxy Z Fold 5 се превърта лесно в дланта, а тесният и дълъг преден дисплей се оказва лесен за работа с една ръка.

Устройството се предлага в три цвята – черен, бежов и синьо-сив, всичките са популярната пастелна гама.

Освен пантите, другата голяма промяна в Galaxy Z Fold5 е свързана с процесора, който е Snapdragon 8 Gen 2. Той е осемядрен и ще се оцени от хората, които играят игри.

Процесорът Kryo осигурява 35% по-бърза производителност и 40% по-добра енергийна ефективност. Тези подобрения са възможни благодарение на чисто новата микроархитектура на чипа, която преобразува едно ефективно ядро в допълнително ядро за производителност, за да достигне до тип многонишкова производителност със скорости до 3,36 GHz.

Устройството е с 12GB RAM и има опции за 256GB, 512GB и 1TB памет за файлове. Поддържа опресняване с честота до 120Hz.

Преди да говорим за батерията, трябва да си дадем яснота, че толкова големи екрани - в разгънато състояние вътрешният екран е 7.6” или почти 20 см. - хабят много ток.

Батерията е като в предишния модел 4400 mAh, бързото зареждане е при 25W, а безжичното до 15W. В духа на новото време телефонът идва без зарядно в кутията.

Спокойно ще издържите един пълен работен ден, без да се притеснявате, че телефонът ви може да “умре” ненадейно. Ако сте пестеливи - и още половин.

Основният дисплей поддържа работа със специалната версия на стилуса S Pen, който се купува отделно. Той също е променен - този път е по-тънък.

Това че на такъв голям екран четете по-лесно документи и таблици е ясно. Гледането на сериали и филми обаче се оказва изключително приятно. Случва се като обърнете устройството така че високата страна да ви стане широка. Тоест, вместо съотношение 5:6, получавате 6:5.

В тази позиция чувате и стереозвук в много добро качество, както и картина на целия вътрешен екран от ръб до ръб. По отношение на цветове разполагате с два режима - Vivid и Natural, както и с възможност за фина настройка на баланса на бялото.

Резолюцията на големия dynamic AMOLED 2X дисплей e 1812 x 2176 пиксела. Пиковата яркост на дисплея е увеличена до 1750 нита, което прави работата или забавлението с това устройство възможна при всякакви условия.

Ако искате да мултитасквате, лесно делите екрана на три, увеличавате или намалявате размера на прозорците и в общи линии се забавлявате.

Нещо, което потребителите на Mac лаптопи добре познават и ползват, и с приятна изненада откриваме и тук е лентата Taskbar, която се появява в долната част на екрана, докато сте в някое приложение.

В нея има бързи връзки към последно използваните приложения, както и към други предварително зададени такива. Реално, като искате да разделите екрана между няколко таба, само ги драгвате от долната лента и ги дропвате в полето. Работната площ сама са дели на 2 или на 3 прозореца.

Селфи камерата отпред (при сгънат телефон) е 10МР. При отворен телефон имате достъп до 4МР сензор, който е скрит под дисплея в дясната му част и също може да се активира с команда с ръка, което позволява отдалечени селфита.

Основните камери вече са отделени като територия от светкавицата и са три – 50MP, 10MP с 3x Zoom и 12MP с ултраширока оптика. За видео или снимки на тъмно на помощ идва автоматичният нощен режим, който със сигурност ще ви е от полза.

Ако трябва да обобщим - с това устройство лесно съчетавате полезното с приятното. Благодарение на многото му лица с чиста съвест можете да пътувате на почивка или в командировка без лаптоп и да си вършите работата, както сте свикнали.

,,Лесно ли се ползва Android?” - това беше въпросът, който ни зададоха няколко заклети iPhone потребители, след като повъртяха Fold в ръката си.

След като по-голямата част от света го ползва, очевидно, че е лесно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024