Телевизия от Литва събра 1,8 млн. евро дарения за 24 часа, за да купи дрон "Байрактар" на Украйна

Статията е обновена на 28 май, след като кампанията на Андриус Тапинас постигна целта си и събра всички нужни средства.


Литовската онлайн телевизията "Свобода" ("Laisves TV") успя да събере над 5 милиона евро за три дни в дарителска кампания с необичайна мисия - да купи военен дрон "Байрактар", който да бъде предоставен на Въоръжените сили на Украйна.

Идеолог на кампанията е създателят на медията Андриус Тапинас - известен телевизионен журналист от Литва. Той посочва, че е получил съгласието на министерствата на отбраната на Литва и Турция, както и на производителя на турските безпилотни самолети.

"По време на войната "Байрактар" вече унищожи няколко руски предни позиции, танкове и ракетни установки. Смята се, че "Байрактар" е спомогнал за потапянето на крайцера "Москва", като е атакувал защитните му системи. В началото на май "Байрактар" атакува и унищожи два руски патрулни кораба край Змийския остров. Сега - може би за първи път в историята - гражданите на една държава могат да купят и подарят въоръжение на друга страна", казва той в апела си за дарения.

Първоначалната му цел е да събере внушителната сума за три седмици. Телевизията му дарява първите 62 000 евро в специалната сметка. Движението по нея обаче бързо показва, че интересът на хората е извънредно висок.

За час и половина са събрани над 288 хиляди евро. Сумата стига до половин милион за по-малко от два часа по-късно.За 8 часа в сметката са събрани 1 043 415 евро за бъдещия украински дрон. Към 14 ч. в четвъртък средствата вече са стигнали до 1 857 927 евро по данните на Андриус Тапинас.

В 15 ч. на 27 май (петък) парите по сметката надвишиха 3 милиона евро.

В 21 ч. на 28 май целта беше постигната с неочакван успех - над 5 милиона евро.

В кампанията се включват не само редови зрители на телевизионния канал, но и членове на правителството на Литва, известни музиканти, бизнесмени и др. - дори бившият президент на страната Далия Грибаускайте.

Министърът на икономиката Аушрине Армонаите показа, че е дарила 2000 евро на каузата и призова всички свои приятели да помогнат на каузата като "подарък" за рождения ѝ ден на 26 май.

Оказва се, че това не е първата кампания на журналиста и неговата медия - те са успели да съберат 2,5 млн. евро за Covid-помощи, вече са закупили "хиляди бронежилетки, каски и два модерни разузнавателни дрона за Украйна", и са организирали масова кампания за подкрепа на протестиращите срещу Александър Лукашенко в Беларус през лятото на 2020 г.

"Няма да стоим отстрани и да наблюдаваме нежеланието на стара Европа да помогне на Украйна. Не, литовците ще купят "Байрактар" на Украйна", пише Тапинас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023