Телевизия от Литва събра 1,8 млн. евро дарения за 24 часа, за да купи дрон "Байрактар" на Украйна

Статията е обновена на 28 май, след като кампанията на Андриус Тапинас постигна целта си и събра всички нужни средства.


Литовската онлайн телевизията "Свобода" ("Laisves TV") успя да събере над 5 милиона евро за три дни в дарителска кампания с необичайна мисия - да купи военен дрон "Байрактар", който да бъде предоставен на Въоръжените сили на Украйна.

Идеолог на кампанията е създателят на медията Андриус Тапинас - известен телевизионен журналист от Литва. Той посочва, че е получил съгласието на министерствата на отбраната на Литва и Турция, както и на производителя на турските безпилотни самолети.

"По време на войната "Байрактар" вече унищожи няколко руски предни позиции, танкове и ракетни установки. Смята се, че "Байрактар" е спомогнал за потапянето на крайцера "Москва", като е атакувал защитните му системи. В началото на май "Байрактар" атакува и унищожи два руски патрулни кораба край Змийския остров. Сега - може би за първи път в историята - гражданите на една държава могат да купят и подарят въоръжение на друга страна", казва той в апела си за дарения.

Първоначалната му цел е да събере внушителната сума за три седмици. Телевизията му дарява първите 62 000 евро в специалната сметка. Движението по нея обаче бързо показва, че интересът на хората е извънредно висок.

За час и половина са събрани над 288 хиляди евро. Сумата стига до половин милион за по-малко от два часа по-късно.За 8 часа в сметката са събрани 1 043 415 евро за бъдещия украински дрон. Към 14 ч. в четвъртък средствата вече са стигнали до 1 857 927 евро по данните на Андриус Тапинас.

В 15 ч. на 27 май (петък) парите по сметката надвишиха 3 милиона евро.

В 21 ч. на 28 май целта беше постигната с неочакван успех - над 5 милиона евро.

В кампанията се включват не само редови зрители на телевизионния канал, но и членове на правителството на Литва, известни музиканти, бизнесмени и др. - дори бившият президент на страната Далия Грибаускайте.

Министърът на икономиката Аушрине Армонаите показа, че е дарила 2000 евро на каузата и призова всички свои приятели да помогнат на каузата като "подарък" за рождения ѝ ден на 26 май.

Оказва се, че това не е първата кампания на журналиста и неговата медия - те са успели да съберат 2,5 млн. евро за Covid-помощи, вече са закупили "хиляди бронежилетки, каски и два модерни разузнавателни дрона за Украйна", и са организирали масова кампания за подкрепа на протестиращите срещу Александър Лукашенко в Беларус през лятото на 2020 г.

"Няма да стоим отстрани и да наблюдаваме нежеланието на стара Европа да помогне на Украйна. Не, литовците ще купят "Байрактар" на Украйна", пише Тапинас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024