Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз Снимка: © Getty Images

Китайската онлайн платформа за търговия на дребно Temu най-вероятно ще попадне под по-строгите регулации за онлайн съдържание в Еворпейския съюз (ЕС), насочени към повечето високотехнологични компании, освен най-малките.

Съгласно Директивата за цифровите услуги на Европейския съюз компаниите с повече от 45 милиона потребители са обозначени като много големи онлайн платформи и от тях се изискват повече мерки за борба с незаконното и вредно съдържание, както и с фалшивите продукти на техните платформи.

Правилата вече се прилагат спрямо технологични гиганти като Meta Platfroms, Google, Х и TikTok.

Temu, която навлезе на пазара на ЕС преди малко повече от година, заявява, че има около 75 милиона средномесечни активни потребители в Европейския съюз.

Така тя също попада във фокуса на директивата, която цели да осигури по-безопасна онлайн среда за потребителите. Освен за разпространение на незаконно съдържание, платформите с достъп до много хора, трябва да следят и за продажба на опасни или фалшифицирани стоки или за предлагане на незаконни услуги, излагащи клиентите на риск.

В случая на Temu, където онлайн се продават всякакъв вид стоки, прилагането на директивата означава по-строг контрол именно върху потенциалната продажбата на опасни или фалшиви стоки.

Европейската комисия, цитирана от Reuters заявява, че е наясно с факта, че броят на потребителите на Temu е надхвърлил прага по Закона за цифровите услуги.

"Ние сме в контакт с платформата с оглед на евентуални указания в бъдеще", отбеляза говорител на Комисията.

В обхвата на Директивата за цифровите услуги по брой потребителите попада и другата китайска онлайн платформа за продажби на модни стоки Shein.

Онлайн търговецът отчете през миналия месец 108 милиона средномесечни активни потребители в държавите от ЕС. Reuters припомня, че с Shein също се обсъжда въпроса за попадането ѝ под по-строгите регулации.

Снимка на дрехи Да забавим бързата мода. Франция подготвя закон, с който да се справи с бизнеси като Shein и Temu


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024