Теодор Ушев е отказал награда на журито от Кинофестивала в Москва Снимка: © Facebook.com/Theodore Ushev

Филмът на Теодор Ушев "φ1.618" е получил специална награда на журито на Московския кинофестивал, но режисьорът е отказал да я приеме.

Това съобщава самият той пред "Площад Славейков", малко след като фестивалът на Никита Михалков обяви победителите в конкурса. Най-големият приз "Златен Св. Георги" е присъден на филма "Трима братя' на бразилския режисьор Франсиско Папареля.

Руската медия "Кинорепортер", която отразява събитието по-подробно, не споменава нищо за отказа на българския режисьор. В нея се посочва само цитат от един от представителите на журито, който обяснява мотивите за отличието за "φ1.618" :

"Решихме да присъдим специалната награда на журито на филма, на който благодарим за оригиналността и творческия риск. Смятаме, че подкрепата на подобни творчески търсения е важна задача на фестивала", казва колумбийският режисьор Сиро Гера.

Теодор Ушев не присъства на фестивала, но е записал предварителна реч, в която отказва наградата.

В нея той казва, че "при всички други обстоятелства" би бил щастлив от отличието, но "днес, тук, в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени".

"Не мога да приема тази награда в град, откъдето се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, мои братя", се казва в речта му, цитирана от "Площад Славейков".

Той препоръчва на Никита Михалков да сложи статуетката в кабинета си, "за да напомня на какво е символ Свети Георги" (формата на отличието от Московския фестивал".

В речта си той цитира още стих на Йосиф Бродски срещу войната и завършва с думите "Правете филми, не война".

В руските медии няма нито дума за посланието, което Ушев е изпратил - в тях се споменава само това, че му е присъдено отличие.

Церемонията се е провела в 19:30 ч. московско време, но ще се излъчва с няколко часа закъснение, съобщава "Площад Славейков", като допуска, че изказването на Ушев ще бъде цензурирано.

Решението му да представи филма си "φ1.618" в Москва беше посрещнато с противоречиви коментари в България заради тясната обвързаност на създателя на фестивала Михалков с режима на Путин.

Режисьорът обясняваше замисъла си с възможността да изрази протеста си срещу войната в Украйна по време на официалните събития - без да присъства лично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024