Терористичната атака в Турция разпали военно отмъщение срещу кюрдите в Сирия и Ирак Снимка: © Getty Images

Турция започна въздушни удари срещу предполагаеми цели на кюрдски бойци в Сирия и Ирак. Военните операции идват в отговор на терористичната атака в Анкара от сряда, при която загинаха петима души, а над 20 бяха ранени.

Турският вътрешен министър Али Ерликая смята, че за експлозията в централата на държавната авиационна компания са отговорни именно бойци от Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). Двамата атентатори - мъж и жена, бяха убити още при вчерашната операция.

Министерство на отбраната съобщи, че е започнало въздушна офанзива в части от Ирак и Сирия и са унищожени 47 цели. Те включваха военни, разузнавателни, енергийни и инфраструктурни обекти и складове за боеприпаси. Правителството твърди, че са взети "всички предпазни мерки", за да се предотвратят опасности за цивилното население в двете страни, където са нанесени атаките.

Ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили обаче казват друго. По тяхна информация 12 цивилни, включително две деца, са били убити при ударите в Североизточна Сирия. Други 25 души са ранени.

"В допълнение към населените места турски военни самолети и дронове се насочиха към пекарни, електроцентрали, петролни съоръжения и контролно-пропускателни пунктове на кюрдските сили за вътрешна сигурност", се допълва в изявлението, като се съобщава и за турски обстрел.

Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) е обявена за терористична организация в Турция, САЩ и Великборитания. Тя се бори срещу турската държава от 80-те години на миналия век и настоява за по-големи права на значителното кюрдско малцинство в страната.

Атентатът от сряда е най-поредното избухване в продължаващия конфликт между групировката и турските сили. Засега ПКК не е поела официално отговорност за нападението в централата на държавната авиационна компания TUSAS - един от най-важните обекти за турската военна промишленост. Там се създават, сглобяват и поддържат военни и граждански самолети.

По официални данни при експлозията са загинали петима души - четирима от тях са служители на компанията, а петият е шофьор на такси.

Президентът на страната Реджеп Тайп Ердоган осъди насилие и го нарече "гнусна терористична атака". В момента той е в Русия за срещата на върха на групата от държави БРИКС.

Турските власти наложиха медийно затъмнение за подробностите около терористичния удар. Потребителите в големи райони на страната съобщиха, че нямат достъп до социални мрежи като YouTube, Instagram, Facebook и X.

Председателят на Върховния съвет за радио и телевизия на Турция Ебубекир Сахин предупреди, че всички изображения, свързани с инцидента, трябва да бъдат премахнати от социалните платформи, и призова потребителите да не споделят изображения, които "ще послужат за целите на тероризма".

Страната повиши и нивото си на заплаха, като с това засили мерките за сигурнот, включително и по летищата. Там може да се очакват по-дълги проверки и опашки от пътници, които потенциално могат да доведат и до закъснели полети.

Смъртоносна терористична атака в Турция: атентатори нападнаха ключов военен обект (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

АПИ тихомълком обяви мега поръчка за пътни ремонти в размер на 2.25 млрд. лв.

Изискванията за нея обаче са толкова високи, че вероятно могат да бъдат покрити само от малцина кандидати.

16:12 - 24.10.2024
Европейски дневници

Наградата "Сахаров" на ЕП отива при демократичната опозиция във Венецуела

ЕП присъди своето най-важно отличие за правозащитни каузи на преследваните от Мадуро опиционни лидери във Венецуела

14:22 - 24.10.2024
Бизнес

dm отчете ръст от 50% в онлайн продажбите и близо 400 млн. лева оборот за 15-тата си година в България

Компанията има 114 магазина в 44 града в страната и почти 1,6 млн. клиенти

14:18 - 24.10.2024