Терзиев и Хекимян си размениха хапливи въпроси и се атакуваха партийно във втория дебат за София Снимка: © Screenshot

С хапливи въпроси и спорове премина първият телевизионен дебат между двамата основни претенденти за кмет София - Антон Хекимян (ГЕРБ) и Васил Терзиев (ПП,ДБ,Спаси София).

Двамата кандидати отново се сблъскваха във вижданията си за столицата, като Хекимян отново се обяви за вкарването на стандарти в градското управление, докато Терзиев постави под съмнение казаното и смята, че това няма как да стане със "същия екип".

"Не управлявам аз София, но когато аз управлявам София, ще се съберем да си говорим за това. Аз съм Антон Хекимян и ще управлявам по начина, по който аз смятам, че е най-правилен. Екипът ще го избера аз. Между другото, 50% от листата за общински съветници е подменена", изтъкна кандидатът на ГЕРБ.

"Да, неизбираемата. Избрали са Ви екипа, дали са Ви програмата, подписали са договорите за следващите 3-4 години и вие говорите за нов стандарт", отвърна Терзиев.

Водещата теза на сблъсък беше очертана от партийните нюанси и разделение между ГЕРБ и ПП-ДБ. Хекимян нападна опонента си с критики към "Продължаваме промяната", като каза, че управляващите преди година не са финансирали София, а Асен Василев бил отрязал 200 млн. лв от Плана за възстановяване, които били предназначени за столицата.

"Колко удобна опорка, но невярна. Това се случи по време на правителството на г-н Радев, така че моля ви проверете фактите", отговори Терзиев на журналиста и допълни: "Бъркате кой е направил това и искате да подведете зрителите, че няма пари".

Двамата кандидати се сблъскаха и на темата за трафика в София. Според Терзиев проблемите трябва да се погледнар по-всеобхватно, а не "на парче". Част от идеите му включват:

"Да изолираме трафика, който преминава през центъра, но няма работа там. Довършване на втори ринг и трети ринг. Облекчаване на паркирането - въвеждане на червена зона, поскъпване на синя зона. Има практики в европейски градове какво правиш, когато стигнеш определен процент натоварване на синята зона. В София то е над 90%", посочи той.

Единственото, което Хекимян чу от идеите му обаче, беше поскъпването на синя зона и използва възможността, за да обвини Терзиев, че не мисли за гражданите.

Размяна на реплики имаше и по казуса с неналичните места в детските градини и ясли в столицата. Според кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" детските градини, които се строят в момента, ще решат проблема само на 4 хил. деца за общо 10 хил. липсващи места.

Хекимян: "г-н Терзиев, само не разбрах... Тези, които Вие ще строите или които ние сме обещали?"

Терзиев: "А Вие "вие" ли сте или"ние"? Защото аз бъркам постоянно къде сте. Когато нещо е хубаво сте "ние", когато има проблем, сте "аз" и [казвате, че] не сте част от проблема".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024