Tesla пак изтегля коли от пазара – този път заради разхлабен болт Снимка: © Tesla

Tesla изтегля от пазара 3470 автомобила Model Y, произведени в периода 2022-2023 г., заради неправилно закрепване на болтовете в рамките на облегалките на втория ред седалки. Рисковете за безопасността продължават да преследват производителя, който преди по-малко от месец се наложи да изтегли близо 363 000 превозни средства. Докато сега проблемите са от хардуерно естество, предишния път бяха от софтуерно.

Случаят с разхлабените болтове засяга около 4% от автомобилите, пише CNN. Съобщава се, че те могат да доведат до неправилно функциониране на предпазните колани при катастрофа, „което може да увеличи риска от нараняване на пътниците, седящи на засегнатите места на втория ред седалки“, заявиха от Националната пътна администрация на САЩ.

При автомобилите от Модел Y рамките на облегалките на втория ред седалки са закрепени с по четири болта на облегалка. Но по време на производството на някои коли от модела един или повече от болтовете, закрепващи рамките на облегалките на седалките към долната рамка на седалката, „може да не са били затегнати в съответствие със спецификациите“.

Досега Tesla е получила пет гаранционни претенции във връзка с болтовете от декември миналата година насам. Няма информация за наранявания или смъртни случаи, дължащи се на това.

Компанията ще изтегли произведените коли с този дефект и ще затегне болтовете, ако това е необходимо. Корекцията ще се извърши безплатно.

Уведомлението за изтеглянето е подадено в същия месец, в който Tesla изтегли всички почти 363 000 американски автомобили Моdеl Ѕ, Моdеl Х, Моdеl 3, пpoизвeдeни мeждy 2017-2023 гoдинa и Моdеl Y, пpoизвeдeни мeждy 2020-2023 гoдинa, oбopyдвaни cъc coфтyep Full Ѕеlf-Drіvіng Веtа (FЅD Веtа) или в пpoцec нa инcтaлиpaнe. Причината бе свързана с рискове за безопасността, а значително по-голямото тогава изтегляне бе удар по бизнес модела на автомобилния производител.

NHTSA заяви, че въз основа на нейния анализ системата за пълно автономно управление на Tesla „е довела до необоснован риск за безопасността на моторните превозни средства въз основа на недостатъчно спазване на законите за безопасност на движението“. И предупреди, че функцията може да наруши законите за движение по пътищата на някои кръстовища, „преди някои водачи да се намесят“.

„Системата FSD Beta може да позволи на автомобила да действа опасно около кръстовища, като например да се движи направо през кръстовище, докато е в лента само за завой, да навлезе в кръстовище, контролирано от знак „Стоп“, без да спре напълно, или да продължи в кръстовище по време на постоянно жълт сигнал на светофара без необходимото внимание“, се казва в известието за изтегляне, публикувано на уебсайта на NHTSA.

Tesla ще се опита да поправи функцията, която струва на клиентите допълнителни 15 000 долара, чрез безплатна актуализация на софтуера, стана ясно тогава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024