Когато Nissan Juke се появи на пътя преди 10 години, изглеждаше като количката на анимационен герой, а Джеръми Кларксън му посвети не една шега. 

Въпреки странния си вид тази кола очевидно е отключила нещо в сърцата на 1 млн. души - толкова хора са купили Juke-ове досега. Трябва да признаем и друго: Juke беше първият градски SUV.  

Новия Juke е вече на пазара и доста повече прилича на нормална кола.

Той е по-голям и някак по-атлетичен.

Острите му страничните линии придават характер, който се допълва и от променената предница, в която вече няма и помен от излъчването на детска играчка.

Отпред Juke вече има визия, която много напомня на другите коли от семейството на Nissan.

Между другото докато не отидох в Япония, не разбирах докрай дизайна на техните автомобили. Но когато човек застане насред потока от японци, обграден от архитектура, изобилстваща от остри форми и височини, наистина започва да осмисля визията на Lеxus или новите дневни светлини на Juke, които напомнят очите на японка. 

Винаги когато се срещна с нова кола, си задавам въпроса за кого е предназначена. С някои модели отговорът е лесен, с други - много труден. Досега Nissan Juke беше по-скоро женска кола. Сега обаче ми хрумна друго - фактът, че Juke идва само с един вид мотор - бензинов, 3 цилиндров, 117 к.с., с предно предаване, може би вече оформя определена таргет група, много по-добре прецизирана от простото разделение по пол.

Със сигурност с Juke няма да сте нито първи на светофара, нито ще порите въздуха в най-лявата лента на магистралата. В града обаче ще ви забелязват. Ще гледате от високо (но не прекалено) и ще имате достатъчно място, за да пренасяте разни неща. 

Както вече казах, новият Nissan Juke напълно спазва модата при автомобилния дизайн, а именно повече кола отвън (по-дълга, по-висока и по-широка) и по-висок клас материали отвътре. 

Първото нещо, което забелязвам в интриора, са седалките - те са толкова спортни, че качените до ушите тонколони на Bose сякаш са единственият начин шофьорът да чува музиката в колата, защото моторът би трябвало да ръмжи. Нищо подобно не се случва. 

Моторът пали точно както палят 3 цилиндъра - тихо. Вътре в купето има доста кръгли форми, повтарящи запазените от предишния модел предни LED-светлини. Кръгли са въздуховодите, които по някаква причина дотолкова бяха впечатлили международните тестдрайвъри, че поне в няколко ревюта се отбелязваше звука “щрак”, който издават, когато се отварят или затварят. Да се чудиш просто какви неща им правят впечатление!

Закръглени са и ръбовете на мултимедийния дисплей, както и копчетата за управление под него; скоростният лост също е поставен в средата на един ринг.

Цялото арматурно табло на колата, която тествам, е покрито с червена кожа, която изглежда сякаш отдолу е тапицирана с нещо меко.  

Гледам я и единствената мисъл, която ми минава през ума, са вариаците на въпросите: “Какво ли ще стане, ако я одраскам с нещо?”, “Как ли остарява?”, “Дали няма да се напука с времето?”, “А как ли се поддържа?”.

Тази кожа превзема почти цялото ми внимание и ми трябва усилие на волята, за да се съсредоточа върху други части на колата.

Така или иначе интериорът следва екстерира, който в моя случай е сиво и червено - отвън наистина стои красиво, особено с 19-цоловите джанти. Високият заден спойлер над стъклото и тънката червена линия под задната бронята са истинско дизайнерско попадение.

Вътре положението е малко по-ярко, отколкото предполага вкусът ми.

Вариациите за персонализация отвън са 12. Лично за мен, сивата комбинация от кожа и алкантара в интериора изглежда достатъчно добър избор.

Предимствата на алкантарата е, че държи по-добре тялото и за разлика от кожата не запарва. 

Карам 7-степенна (DCT) автоматична скоростна кутия, която е съвсем нова за модела (заменя вариаторната). Има три режима на работа - еко, стандартен и спортен.

Карането изисква определено адаптиране, защото спирачката кове при всяко натискане. От една страна е добре да знаете, че като трябва да се спира, спирате. В градски режим това е малко досадно, но на третия ден се свиква.

Спортният режим е за препоръчване, ако ще карате бързо и извън града. 

Една от гордостите на новия Juke е системата ProPILOT или електронно контролирано управление, ускорение или спиране, както и различните системи за свързаност, които обаче не пробвам, защото тествам само в града.

Нещо друго доста ценно е 360 градусовата гледка от камерите при паркиране. 

Размерът е уцелен доста добре. Хем мога да натоваря багажника по начин, който винаги възмущава мъжа ми, хем вътре има достатъчно място и на предните места и отзад - или поне не чувам дъщеря ми да се оплаква, че й е тясно.


 Цената на конкретната кола, която тествам, е 55 900 лева с ДДС. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон