Снимка: © getty images

Tesla отдавна е успех, а само преди две седмици SpaceX се превърна в първата частна компания, изпратила астронавти в Космоса. Елон Мъск е съвременен гений и извежда света години напред със своите технологични проекти. През този месец още един от тях отбеляза важна стъпка от развитието си - The Boring Company. 

Преди три години той сподели поредната си грандиозна цел - хората да се спускат в собствената си Tesla по асансьори, водещи ги към електрическа шейна, която не се нуждае от шофьор и ги придвижва със скорост до 193 км/ч. през подземни тунели. За пешеходците и колоездачите да има отделна кола, наподобяваща стъклен вагон, която също се управлява сама.

На Мъск никога не му е липсвала амбиция. Независимо колко удивителни резултати постига, факт е, че често те идват по-бавно, отколкото той предполага. Миналия месец The Boring Company направи първата крачка към осъществяването на мечтата му да промени градската и междуградската транспортна инфраструктура. Тя обаче бе много по-малка от първоначалните му прогнози.

В Лас Вегас вече са построени два тунела, дълги по малко над километър и половина. Когато влязат в действие през януари 2021 година, те ще функционират по следния начин: пътниците ще бъдат настанени в Tesla, управлявана от друг човек, която ще ги превозва с до 56 км/ч..

Те ще бъдат предназначени предимно за посетители на конференции в Конгресния център в града и няма да са достъпни за публичен транспорт. Използваните автомобили първоначално ще бъдат Tesla Model 3s и Tesla Model Xs, а планът е впоследствие по шасито на първия да се изгради трамвай, побиращ между 12 и 16 души. В бъдеще те ще трябва да могат да се придвижват през тунелите без нужда от шофьор, но не е ясно колко дълго време ще отнеме това. Цените за билет ще бъдат между 3 и 5 долара, което е малко над тази за автобусния транспорт. 

От компанията вече публикуваха карта, която показва как тунелите могат да бъдат продължени и евентуално да стигнат до 27 други дестинации в Лас Вегас и дори да отведат пътниците до Лос Анджелис. 

За момента тези планове не са одобрени от управата в Лас Вегас, но въпреки това две казина в града вече отправиха официално запитване към нея за това тунелите да достигнат до тях. И двете се намират на по около километър и половина от Конгресния център. Работата по строежа на конструкциите може да започне още тази година и да приключи през лятото на 2021.

Въпреки бавното начало на проекта, очакванията се местните власти да го подкрепят, тъй като в неговото разрастване виждат начин да подобрят транспортната си система на добра цена. Докато изграждането на монорелса например може да струва 100 милиона долара  на правителството, The Boring Company не разчита на никакво публично финансиране за своите тунели.

Въпреки това остават множество въпросителни относно бъдещото развитие на компанията. Преди месец Мъск заяви, че отделя по по-малко от процент от времето си на нея, като това може да се окаже пречка, имайки предвид колко ключова роля играе той в прогреса на останалите си проекти.

Това обаче може бързо да се промени, ако компанията получи разрешение за изграждане на тунел между Ню Йорк и Вашингтон. Отново ще бъдат използвани електрически превозни средства, които няма да се нуждаят от шофьор и ще развиват до 270 км/ч. 

През 2017 милиардерът написа в Twitter, че е получил устно такова, но все още няма развитие по темата, тъй като проектът в момента е стопиран, за да се извърши екологична оценка. Няма яснота дали и кога ще започне работата по него и кога евентуално би приключила.  


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Какво предстои за SpaceX след успеха с Crew Dragon?
С нетърпение към Марс: Мъск призовал 7000 служители да се насочат към големия приоритет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове