The Washington Post: Китай е одобрил „предоставянето на смъртоносна помощ“ на Русия Снимка: © Getty Images

Китай е одобрил „предоставянето на смъртоносна помощ“ на Русия във войната ѝ в Украйна по-рано тази година, пише Washington Post, позовавайки се на изтекли секретни документи на американското разузнаване. Според информацията Пекин изглежда се е съгласил да достави оръжия или боеприпаси, маскирани като мирен товар.

Изданието е получило достъп до класифицирани файлове, качени на частен сървър в чат приложението Discord. В един от документите, с дата 23 февруари 2023 г., се казва, че американците са прихванали съобщение от руската Служба за външно разузнаване (СВР), според което китайската Централна военна комисия е одобрила „по-нататъшното предоставяне“ на тайни оръжейни доставки.

Официален коментар по темата засега няма.

„Не сме виждали доказателства, че Китай е прехвърлял оръжия или е предоставял смъртоносна помощ на Русия. Но оставаме загрижени и продължаваме да следим отблизо“, заяви високопоставен служител на администрацията. Високопоставен служител на отбраната се съгласи с тази оценка. И двамата говориха пред вестника при условие за анонимност.

Докладът идва, след като в края на февруари администрацията на Джо Байдън направи поредица от публични предупреждения към Пекин. Китай, който многократно досега е настоявал, че е неутрален по отношение на войната в Украйна, осъди тези изявления на САЩ и заяви, че не приема „соченето с пръст“ от Вашингтон, който вкарва огромни количества оръжие във войната.

Изтеклият документ обаче подчертава задълбочаващите се отношения на Русия с Китай, превърнал се в основния чуждестранен приятел на Москва на фона на изолацията след началото на войната. По време на срещата си с Владимир Путин миналия месец Си Дзинпин опита да позиционира страната си като потенциален миротворец и се въздържа да подкрепи напълно усилията на руския лидер в Украйна.

Разкритията идват в момент на повишено напрежение между САЩ и Китай и обтегнати комуникации между Пекин и Вашингтон, особено по отношение на Тайван. Планирано пътуване на държавния секретар Антъни Блинкен до Пекин в началото на февруари бе отменено в последния момент, след като китайски балон за наблюдение бе забелязан над военни обекти в континенталната част на САЩ. Впоследствие балонът бе свален над Атлантическия океан от американски изтребител – реакция, която китайският външен министър Ван И нарече „истерична“ и „опит да се отклони вниманието от вътрешните проблеми“.

На 19 февруари, ден след като се срещна с Уанг на конференция по сигурността в Мюнхен, Блинкен заяви пред CBS News, че отдавнашните опасения на администрацията, че Китай може да окаже подкрепа на руските военни усилия, напоследък са се увеличили. „Видяхме, че те предоставят несмъртоносна подкрепа на Русия за употреба в Украйна“, каза Блинкен. „Загрижеността, която имаме сега, се основава на информацията, с която разполагаме, че те обмислят да предоставят смъртоносна подкрепа, и ние много ясно им заявихме, че това ще доведе до сериозен проблем за нас и в нашите отношения.“

Запитан какво означава „смъртоносна“ подкрепа, Блинкен отговори: „Оръжия. Оръжия. ... Цялата гама от неща, които попадат в тази категория, всичко от боеприпаси до самите оръжия.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

bTV: Ангел Христов e починал в частна болница в Дупница

Самоличността му е удостоверена по лична карта с изтекла валидност

10:23 - 05.06.2023

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023