The White Lotus 2: Секс, смърт и Дженифър Кулидж

Внимание, текстът издава спойлери за сюжета на финалните 2 епизода от втория сезон на The White Lotus.


Когато The White Lotus се появи за първи път, сериалът на Майк Уайт спечели сърцата както на публиката, така и на критиците.

Персонажите му бяха отлично изградени в своите грехове и падения. Сюжетните линии - доста трезво и точно отражение на културата и политиката в момента - бяха доведени до трагикомичен абсурд по майсторски начин.

Затова и очакванията към втория сезон бяха толкова големи, че разочарованието можеше да бъде неизбежно.

С последните два епизода на The White Lotus 2 обаче създателите му компенсираха всички съмнения на феновете, породени от бавното и неубедително начало на новия сезон.

Краят на сицилианската почивка върна "деликатната комбинация от тоналност и теми, които направиха първия сезон специален", пише Rolling Stone в ревю след финала на Сезон 2 по HBO.

Също като в първия White Lotus - всичко започва с мистерията около един труп, за да стигне до финал, в който криминалният трилър е само фон за доста по-дълбок размисъл за парите, привилегиите и властовите зависимости между хората.

Дженифър Кулидж, която направи ролята на живота си в този сериал, най-после получи реванш за пародийно-едноизмерното представяне на героинята ѝ Таня.

Първият сезон беше толкова изчерпателен за нейния характер, че сякаш повече нямаше какво ново да се покаже. Сцените ѝ в началото на White Lotus 2 изглеждаха принудено пародийни и нямаха нюансирания хумор, с който сериалът се слави.

Финалът не превърна изненадващо Таня в по-дълбок характер, отколкото животът ѝ предполага - дори я изпрати към смъртта със сцена, провокираща повече смях, отколкото симпатии - но поставянето ѝ в реална опасност и отварянето на очите ѝ за случващото се я върна към триизмерния ѝ образ.

Може да се спори доколко реалистичен е сложният заговор, при който група хомосексуални псевдобогаташи организират поръчково убийство в името на това неверният ѝ съпруг да получи цялото наследство на фамилията.

В по-голямата част от финала обаче сцените бяха наистина плашещи и напрегнати. Докато Таня се опитваше да се спаси, избивайки всички пред очите си на яхтата, камерата показваше единствено нейното полудяло от ужас лице. А екзекуцията веднага се връща към пародията - с нелепото ѝ премятане зад борда.

Дотогава Сезон 2 се фокусираше основно върху кошмарното пътуване на съпружеските двойки Итън и Харпър, и Камерън и Дафни.

Двете актриси правят много силно участие, а мотивацията на четиримата герои остават толкова неуловими до края, че техните отношения сякаш натежаваха на фона на по-плоските второстепенни сюжети, коментира Rolling Stone.

Финалът създаде повече въпроси, отколкото отговори, но отлично се вписа в темите за компромисите в отношенията между мъжете и жените, независимо колко богати са те.

Зрителите не разбират до последно дали женкарят в компанията е успял да отнеме не само всички момичета от колежанските години на Итън, но и да провали брака му с Харпър. Остава неясно дали последната разходка до острова край Таормина е довела до втора изневяра.

Сексуалната пасивност на Итън обаче се изпарява след този мистериозен поход, докато мълчаливата договорка между Дафни и Камерън продължава да ги крепи заедно - макар че неговата физиономия на летището издава доста по-голямо разочарование.

Третата сюжетна линия около трите поколения на семейство Ди Грасо представя мъжете по най-предсказуемия и плосък начин.

Най-възрастният от тях - вдовец, който иначе цял живот е изневерявал на съпругата си - гордо обяснява, че сексуалният апетит е ахилесовата им пета. Неговият син Доминик прави всичко възможно да се върне при жена си, която е вдигнала ръце от извънбрачните му връзки, но не може да се въздържи да изпие с поглед младата италианка на летището.

Алби - най-младият и "прогресивен" член на фамилията - е толкова обсебен от ролята си на морализатор и коректив на грешките на баща си, че допуска да бъде измамен от проститутката Лучия.

Ако в The White Lotus 1 персоналът на хотела страдаше най-много от произвола на гостите, този път ролите са преобърнати.

Лучия печели огромна сума пари, приятелката ѝ Мия си урежда работа в пиано бара на хотела след една нощ с управителката Валентина, а Валентина най-после преодолява табуто около хомосексуализма си и надмогва безнадеждното си привличане към рецепционистката Изабела.

Контрастът със Сезон 1 е задоволителен и неизбежен - би било трудно да си представим как този сериал може да продължава, ако повтаря как заможните гости съсипват живота на по-бедните хора около тях.

Третият сезон вече се задава - този път без Дженифър Кулидж, което не е задължително лоша новина. Майк Уайт е поставен пред сложна задача - дали ще успее да създаде нови силни моменти като сцената с Таня на яхтата или последната разходка на Дафни и Итън, така че The White Lotus да остане дестинация, която си заслужава всяко следващо посещение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023