“Ти броиш” засече изборни нарушения на “Възраждане”, както и в секции в Турция

Драстични нарушения на Изборния кодекс са регистрирани в платформата “Ти броиш”, която за пореден път се грижи за честността на вота.

В София е регистрирана злоупотреба от партия “Възраждане” с лични данни на член на предизборния щаб на “Демократична България”. При опит да бъде регистрирана като упълномощен наблюдател на парламентарните избори в Турция Миряна Георгиева се оказва записана в секционна избирателна комисия (СИК) в Нови Искър (25 МИР) от квотата на “Възраждане”. Тя обаче не е давала съгласието си за това.

От общината в Нови Искър оправдават това с техническа грешка. Впоследствие се налага на Георгиева да бъде освободена с решение на 25-и РИК като член на секционната комисия, за да може да бъде регистрирана като наблюдател в Чорлу.

"Ти броиш" регистрира и първи сигнали от изборите в Турция. Инициативата има над 50 наблюдатели, които следят за спазването на Изборния кодекс в южната ни съседка. За момента най-много са сигналите за това, че организирано се попълват декларации за гласуване пред секциите. Сигналите са от градовете Чорлу, Истанбул и Ергене.

Другото най-често нарушение е това, че членове на СИК дават инструкции на гласуващите до машината на турски как да се гласува. Използването на турски език за агитация, както и на агитационни материали на турски език в близост до секциите не е разрешено.

В една от секциите в Чорлу няма председател, като “Ти броиш “е сезирала ЦИК да определят такъв. По-големият проблем обаче е, че зам.-председателят на СИК дава инструкции на гласуващите, включително на турски език, включително като застава зад машината и им посочва на екрана какво да натискат. Подаден е сигнал и по този случаи.

В друга секция в турския град също няма председател, а токът в сградата е сбрял и машините работят на батерии. Отново в Чорлу е засечено организирано пристигане на избиратели с автобуси и микробуси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024