"Tиха ваканция" - новият тренд, който изкушава хората да почиват без да си взимат отпуск Снимка: © Getty Images

Искате да отидете някъде на почивка, но отдавна сте използвали всичките си дни за платен отпуск? За някои това вече изобщо не е проблем, а решението се крие в изкуството на "тихата ваканция" - най-новия тренд, който изкушава хората да заминат на пътешествие въпреки работните си ангажименти.

Тенденцията става все по-разпространена сред представителите на поколенията Gen Z и Millenials - най-вече тези, които или работят дистанционно, или могат да си позволят да извършват ангажиментите си от вкъщи. Това "вкъщи" обаче понякога се оказва на хиляди километри от дома. Работещите заминават на пътешествие, но не си взимат отпуск. А докато са на екскурзия, само привидно изпълняват служебните си задължения.

В многобройни видеоклипове в TikTok се обсъжда този нов феномен, а рецептата за перфектната "тиха ваканция" е проста: служителят заминава в почивен ден, понякога в чужбина, без да казва на никого. А по време на работната седмица - се опитва да не върши много, отлага дейности, ангажименти, не присъства на важни срещи и отговаря само на абсолютно спешни имейли.

Някои стигат и много по-далеч - нарочно отговарят на имейли рано сутрин или късно вечер, за да изглежда така сякаш полагат извънреден труд. Други служители дори използват дигитални инструменти за симулиране на движението на мишката, за да изглеждат така, сякаш са активни онлайн, докато в същото време може изобщо не са на работа.

Не всички могат да си позволят лукса на "тихата ваканция", но тя е особено популярна сред работещите в корпоративни компании, свързани с финанси, маркетинг, човешки ресурси и администрация, както и сред професионалисти от IT сферата, графични дизайнери, копирайтъри и други професии.

Тези, които рекламират тренда като страхотна възможност, твърдят, че така хората могат да укрепят психическото си здраве и да приоритезират личното си време.

Защо ваканцията е "тиха"?

Тенденцията всъщност е само част от редица подобни "философии" на работното място и е пряко свързана с т.нар. "тихо напускане" - идеята човек да не се претоварва излишно и постепенно да намалява часовете на труд и активността си, за да има повече свободно време, което да използва.

"Тихата ваканция" на практика предлага работещите да полагат минимални усилия в професията си, но в същото време ги мотивира и да заминат на мини екскурзия през това време.

Откакто концепцията се наложи в социалните мрежи, много хора приписват популярността ѝ на мързела на младите представители от поколенията "Z" и "Millenials". Данни от неотдавнашно проучване на американската маркетингова компания "Harris Poll" обаче показват, че тихите почивки са тенденция във всички възрастови групи, като 4 от всеки 10 души заминават на почивка без да казват на шефовете си.

Хората прибягват до тази идея по няколко причини - пренатоварване, недостатъчно време за личен живот, а понякога и заради токсична работна среда с колеги.

Отделно, някои служители се страхуват, че вземането на отпуск ще бъде критикувано от техните началници и може да им коства повишение или увеличение на заплатата. Това опасение е особено широко разпространено в САЩ, но според експерти по човешки ресурси и в европейски страни като Швейцария някои служители се чувстват виновни, когато си взимат отпуск, и по принцип избягват да го правят.

Добро решение ли е изобщо?

Въпреки че все повече стресирани служители търсят облекчение чрез тиха ваканция, тя може да не донесе очакваните ползи, пише бизнес изданието "Forbes". То цитира Карин Роудс, вицепрезидент по човешките ресурси в HR компанията "isolved". Според нея този тип пътувания са само временно решение.

"Без истинско откъсване от работата и установяване на граници между професионалния и личния живот служителите са по-склонни на бърнаут с течение на времето, което се отразява негативно на тяхното благосъстояние и производителност", посочва тя.

Съществува и притеснението, че "тихата почивка" може да бъде разкрита, което стресира допълнително служителите, избрали да последват този пример.

Тя никак не се харесва и на самите компании, тъй като неефективността на работниците им води до хаос в организацията и забавянето на проекти.

В последните седмици привържениците на "тихата почивка" споделят видеа в TikTok с притесненията си, че твърде големият медиен шум около тенденцията може да породи негативни последствия.

"Ако работите дистанционно, бъдете внимателни, защото компаниите ще започнат да измислят нови начини да ви следят по-добре. Знам, че някои компании вече поставят GPS устройства в служебните лаптопи", предупреждава потребител в социалната мрежа.

В Швейцария например работодателите имат право да поискат да знаят къде се намират служителите им, особено ако те са в чужбина, тъй като това може да има данъчни или осигурителни последици.

Експериментът с този тип почиване представлява и сериозен риск. Според юриста и специалист по трудово право Реми Уайлър, хората, които практикуват това, могат дори да бъдат уволнени, тъй като служителите са длъжни да полагат труд през платеното си работно време. А идеята на философията е по-скоро да се стимулира дейност.

Според Националния здравен институт на САЩ истинската ваканция може не само да подобри психическото състояние, но и да помогне на здравето в дългосрочен план, като сведе до минимум рисковете от неврологични разстройства. Освен това използването на отпуск повишава производителността на служителите. Експерти обаче посочват, че е много по-добре почивките да не бъдат смесвани с работата - дори и на цената на "тиха ваканция".

"Тихото напускане" е нов феномен сред работниците "Тихото напускане" вече не е модерно: "Джъстин", който измисли тренда, пак работи по 50 часа седмично


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024