Тихановская: България може да помогне на Беларус в борбата ѝ за свобода Снимка: © Getty Images

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская вярва, че България може да има важна роля в борбата на Беларус за демокрация, тъй като страната ни има "голямото предимство", защото разбира какво точно е тирания. Политическата активистка, която живее в изгнание, изнесе публична лекция пред студенти в Софийския университет, посветена на съпротивата срещу диктаторския режим в Беларус.

"Вашата история, вашият опит и вашето разбиране за това какво е тирания са голямо предимство. Така че бъдете нашия глас на международната сцена и се присъединете към нашата борба за свобода", призова тя.

Тихановская е на посещение в България, но определи идването си в София не просто като визита, а "мисия за построяване на мостове" за възстановяване на отношенията между народите на двете страни.

В речта си пред студентите тя акцентира върху политическата обстановка в родината ѝ и поиска европейските лидери да бъдат по-категорични в решенията си срещу беларуския президент Александър Лукашенко.

"Понякога политиците избират не най-ефикасните решения, а най-безопасните - избягват рискове, избягват грешки и отговорност. Хората от протестите в Беларус помнят тази нерешителност. Понякога политиците се опитват да затворят въпроса, но не и да решат проблема. Именно това позволи на Лукашенко да е на власт 30 години", изтъкна лидерката на опозицията.

По думите ѝ налагането на сериозни санкции срещу беларуския президент е отнело твърде много време и моментът е бил изпуснат.

"Понякога чувам, че държавите нямат достатъчно инструменти или институции, но ги имаме. Трябва ни смелост да ги използваме ефективно. Това означава да прилагаме санкции, не само символични, но и стратегически. Това означава да подкрепяме борците за свобода, независимите медии и гражданското общество, пълна подкрепа за Украйна и Беларус, след като признаем, че това е наша обща борба", допълни Тихановская.

Политическата активистка е на мнение, че евентуална промяна в страната ѝ може да повлияе и за промяна в Русия.

По-рано Тихановская проведе серия от срещи с български политици. Тя се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с председателя на Народното събрание Росен Желязков. Тихановская беше изслушана и от депутатите в парламентарната комисия по въпросите на ЕС.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская ще бъде изслушана в НС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024