Тихановская: България може да помогне на Беларус в борбата ѝ за свобода Снимка: © Getty Images

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская вярва, че България може да има важна роля в борбата на Беларус за демокрация, тъй като страната ни има "голямото предимство", защото разбира какво точно е тирания. Политическата активистка, която живее в изгнание, изнесе публична лекция пред студенти в Софийския университет, посветена на съпротивата срещу диктаторския режим в Беларус.

"Вашата история, вашият опит и вашето разбиране за това какво е тирания са голямо предимство. Така че бъдете нашия глас на международната сцена и се присъединете към нашата борба за свобода", призова тя.

Тихановская е на посещение в България, но определи идването си в София не просто като визита, а "мисия за построяване на мостове" за възстановяване на отношенията между народите на двете страни.

В речта си пред студентите тя акцентира върху политическата обстановка в родината ѝ и поиска европейските лидери да бъдат по-категорични в решенията си срещу беларуския президент Александър Лукашенко.

"Понякога политиците избират не най-ефикасните решения, а най-безопасните - избягват рискове, избягват грешки и отговорност. Хората от протестите в Беларус помнят тази нерешителност. Понякога политиците се опитват да затворят въпроса, но не и да решат проблема. Именно това позволи на Лукашенко да е на власт 30 години", изтъкна лидерката на опозицията.

По думите ѝ налагането на сериозни санкции срещу беларуския президент е отнело твърде много време и моментът е бил изпуснат.

"Понякога чувам, че държавите нямат достатъчно инструменти или институции, но ги имаме. Трябва ни смелост да ги използваме ефективно. Това означава да прилагаме санкции, не само символични, но и стратегически. Това означава да подкрепяме борците за свобода, независимите медии и гражданското общество, пълна подкрепа за Украйна и Беларус, след като признаем, че това е наша обща борба", допълни Тихановская.

Политическата активистка е на мнение, че евентуална промяна в страната ѝ може да повлияе и за промяна в Русия.

По-рано Тихановская проведе серия от срещи с български политици. Тя се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с председателя на Народното събрание Росен Желязков. Тихановская беше изслушана и от депутатите в парламентарната комисия по въпросите на ЕС.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская ще бъде изслушана в НС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024