Този вторник ще бъде много вълнуващ ден за киноманите у нас, тъй като ще бъде сложен край на 10-годишната пауза без български филм, продуциран от HBO. Тази чeст се пада на "Тихо наследство" - интригуваща и трогателна история, в която режисьорът Петя Накова ни показва отблизо един много мрачен период в живота на своя близка приятелка и нейното семейство.

Копродукцията на HBO и "Контраст Филмс" разказва историята на жестомимичния преводач Таня Димитрова, която работи като терапевт в своя образователен център за деца със слухови увреждания. Мисията, на която тя се е посветила, е те да придобият уменията, които да им помогнат да се справят също толкова добре в училище, колкото и останалите си връстници, и да растат радостни и уверени в себе си.

Таня е щастливо женена за съпруга си Димитър и има две дъщери - Кати и Яна, на които е кръстен центърът. Животът им се развива чудесно, но през 2017 г. всичко се преобръща. Таня разбира, че страда от тежка болест, и се налага да замине за дълго в чужбина, за да се лекува.

Мястото ѝ като ръководител на центъра заема Кати, която по това време е едва на 20 години и все още не е напълно сигурна с какво иска да се занимава. Това обаче е само част от бремето, което се стоварва върху нея, защото освен да работи с децата в центъра, тя трябва да се грижи и за по-малката си сестра. Предизвикателството е огромно, тъй като родителите на някои от децата изобщо не са убедени, че Кати е способна да замести майка си.

Съдбата продължава да наняса удари на семейството - оказва се, че лечението на Таня трябва да продължи по-дълго от очакваното, което кара част от работещите в центъра да започнат да се замислят върху професионалното си бъдеще. Кати не желае да стресира майка си и непрестанно я уверява, че всичко е наред, но в същото време трябва да се справи с много сложна ситуация, а времето също не е на нейна страна.

Трудностите обаче не сломяват младата жена и тя показва изумителна сила на характера, която ѝ помага да намери изход от трудното положение, в което се намира.

"Тихо наследство" ни показва, че няма непреодолими трудности, когато можем да разчитаме на любовта и подкрепата на своите близки и приятели. Във времена, в които човечеството изглежда по-разединено от всякога, филмът ни припомня някои от най-красивите черти на човешката природа. Лентата на Петя Накова е и категорично доказателство, че дните на качественото българско кино не са отминали.

Таня Димитрова работи с деца и възрастни с увреден слух още от 1998 г. От 2005 г. е консултант по кохлеарна имплантация към Военномедицинската академия в София, а освен това има дългогодишен опит като жестомимичен преводач в новинарските емисии по БНТ. През 2020 г. тя беше човекът, който предаваше на глухонемите новините за пандемията от брифинга на Националния оперативен щаб. В „Тихо наследство“ ще я видим в малко по-различна светлина.

Любопитен факт е, че през 2015 г. Петя Накова започва да снима филма с цел да покаже прогреса, който децата в центъра отбелязват под грижите на Таня. Впоследствие обаче фокусът на историята се променя и тя придобива настоящия си вид.

Сценарият на „Тихо наследство“ е написан от Петя Накова и Огнян Стателов. Оператор е Димитър Костов, звукозаписът на терен е дело на Хари Бояджийски. Звукорежисьор е Иван Андреев. Монтажът изготвя Стоян Велинов, а музиката е на известния композитор Георги Стрезов, който вече има значителен опит с български и холивудски продукции.

Филмът ще дебютира едновременно в 13 европейски страни. Зрителите ще имат възможност да гледат документалната продукция в България, Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

"Тихо наследство" ще бъде наличен в HBO GO от 23 март, а премиерата по линейния канал е същия ден от 19:00 ч.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия