TikTok: Забравихте ли, че искахте да ни забраните? Снимка: © Getty Images

Компанията TikTok, която стои зад американския бизнес на едноименното приложение, е внесла жалба до Апелативния съд на САЩ, за да поиска преразглеждане на решенията на Комисията за външни инвестиции.

Причината: Комисията е прекъснала комуникацията си със собствениците на app-а точно преди крайния срок, в който китайската компания-майка на TikTok - ByteDance - е длъжна да разпродаде американските си активи.

Въпросният краен срок е 12 ноември - дотогава TikTok трябва да се освободи от "всички материални или нематериални активи или собственост, независимо къде се намират, които са използвани за улесняване или подкрепа на операциите на ByteDance в приложението TikTok в САЩ". Казано по-просто, китайската собственост на дружеството, опериращо в Америка, трябва да се прекрати до четвъртък.

TikTok са поискали 30-дневна отсрочка от Комисията по външните инвестиции, но оттогава не са получили никакъв отговор по въпроса, става ясно от жалбата, цитирана от The Verge.

Не е ясно какво изобщо ще се случи след изтичането на този срок. Затова TikTok иска съдът да гарантира този едномесечен период.

ByteDance се съгласи да продаде част от американските си активи на Oracle и Walmart през септември, но бъдещето на сделката остава в пълна неизвестност поради липсата на реакция от страна на китайските власти.

"В продължение на една година TikTok общува активно и добросъвестно с Комисията, за да се справи с притесненията във връзка с националната сигурност, независимо че не сме съгласни с нейната оцнека. Близо 2 месеца след като президентът на САЩ даде предварителното си разрешение за предложението ни да удовлетворим тези притеснения (сделката за продажба на активите на Oracle и Walmart), предложихме подробни решения за финализиране на споразумението, но досега не сме получили сериозна обратна връзка", казват от компанията.

TikTok заявява, че няма друг избор освен да защити по съдебен път правата на корпорацията и на повече от 1500 свои служители в САЩ.

Платформата за публикуване на кратки видеоклипове има над 100 милиона потребители в Съединените щати.

Тя се превърна в основна цел на президента Доналд Тръмп през последните няколко месеца, включително беше заплашено от забрана на територията на САЩ, ако не смени собствеността си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024