Тома Биков поиска оставката на Соня Момчилова от СЕМ

Позицията на Соня Момчилова като председател на СЕМ става все по-явен политически проблем.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков, член на Комисията по медиите в Народното събрание, поиска оставката ѝ като ръководител на съвета и ѝ препоръча "ако желае да продължи с изявите на личното си мнение, да го прави като член на регулатора от квотата на президента".

Биков реагира малко след като Момчилова получи първи ясен сигнал от мнозинството в съвета, че медийните ѝ изяви, които не представляват консенсусната позиция на регулатора, повече няма да се толерират.

"На предишно заседание мнозинството от членовете на СЕМ се разграничиха от изявленията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да прецизира изявите си и да преосмисли поведението си. Явно обаче това не се е случило и нейното поведение отново е в дневния ред", казва той.

Депутатът от ГЕРБ критикува и начина, по който СЕМ води заседанията си без ред и със "свободен формат" - "Така може да се води разговор в неформална обстановка, но не и да заседава регулатор".

Биков прави уговорка, че няма право да се меси в работата на независим орган, но "съветва" Момчилова да подаде оставка като председател на СЕМ.

Той настоява и за "нов Закон за радиото и телевизията, който да отчете актуалните предизвикателства, както пред медиите, така и пред медийния регулатор".

Последното интервю на Соня Момчилова пред БНР провокира и нова реакция от посолството на Украйна в България, откъдето призовават "компетентни български институции да предприемат всички стъпки, с цел сезирането на действия и исказвания на ръководството на медиен регулатор относно трагедията в Буча и опити за ретранслиране на манипулативни твърдения, които могат да се използват като оправдания за руската аресия срещу Украйна".

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков също изрази възмущението си от поведението на Соня Момчилова, но директно прехвърля политическата отговорност за действията ѝ върху Румен Радев.

Той напомня, че тя е назначавана два пъти на държавни позиции по волята на президента - веднъж като пресаташе на служебния кабинет на Стефан Янев и втори път като член на СЕМ.

"Момчилова поставя под въпрос зверствата на режима на Путин в Буча. Повече от веднъж и в национален ефир. Това ясно показва какъв президент имаме. И каква заплаха е той за европейския път на развитие на България. Това правителство трябва да вземе категорични решения по този въпрос", коментира Божанков във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023