Снимка: © Getty Images

Държавите от Централна и Източна Европа трябва да бъдат използвани след пандемията с Covid-19 за възстановяването на икономическите процеси на континента. Страните от региона може да не разполагат с огромните човешки ресурси на Китай, но те притежават достатъчно предимства, от които ЕС трябва да се възползва след кризата. Това казва вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за изданието Euractive, базирано в Брюксел. 

"Страните от Централна и Източна Европа се намират на собствената територия на ЕС. Те развиват индустрии с критично важно значение в рамките на общността. Това им дава устойчивост и гъвкавост, която може да спаси животи, работни места и богатство в ситуация като днешната", казва Дончев. 

Той прогнозира, че след кризата Европа ще положи усилия за възстановяване на своята самостоятелност в стратегически важни сектори като текстилното производство, машинното инженерство, електрониката и фармацевтиката. Реиндустриализацията на страните от бившия източен блок ги прави потенциален важен играч във възстановяването на ЕС от външния шок. 

"В този контекст, българските компании имат уникално сравнително предимство, защото за разлика от други държави-членки на ЕС България е запазила това производство, дори го развива в последните години", казва той. "Част от българския бизнес работи и дори се развива. Десетки компании буквално реорганизираха производството си в рамките на няколко дни и сега създават защитни облекла, маски, дезинфектанти. Освен че посрещат нуждите на България, са готови да изнасят и в други държави от ЕС". 

Според данните на Томислав Дончев пред Euractive, при нужда правителството е готово да подкрепи икономиката с бюджетна помощ над 10% от БВП (над 6 млрд. евро). 

Прочетете още 

Автомобилните заводи се връщат на работа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"