Снимка: © Getty Images

Държавите от Централна и Източна Европа трябва да бъдат използвани след пандемията с Covid-19 за възстановяването на икономическите процеси на континента. Страните от региона може да не разполагат с огромните човешки ресурси на Китай, но те притежават достатъчно предимства, от които ЕС трябва да се възползва след кризата. Това казва вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за изданието Euractive, базирано в Брюксел. 

"Страните от Централна и Източна Европа се намират на собствената територия на ЕС. Те развиват индустрии с критично важно значение в рамките на общността. Това им дава устойчивост и гъвкавост, която може да спаси животи, работни места и богатство в ситуация като днешната", казва Дончев. 

Той прогнозира, че след кризата Европа ще положи усилия за възстановяване на своята самостоятелност в стратегически важни сектори като текстилното производство, машинното инженерство, електрониката и фармацевтиката. Реиндустриализацията на страните от бившия източен блок ги прави потенциален важен играч във възстановяването на ЕС от външния шок. 

"В този контекст, българските компании имат уникално сравнително предимство, защото за разлика от други държави-членки на ЕС България е запазила това производство, дори го развива в последните години", казва той. "Част от българския бизнес работи и дори се развива. Десетки компании буквално реорганизираха производството си в рамките на няколко дни и сега създават защитни облекла, маски, дезинфектанти. Освен че посрещат нуждите на България, са готови да изнасят и в други държави от ЕС". 

Според данните на Томислав Дончев пред Euractive, при нужда правителството е готово да подкрепи икономиката с бюджетна помощ над 10% от БВП (над 6 млрд. евро). 

Прочетете още 

Автомобилните заводи се връщат на работа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

45 минути в главата на Рамзан Кадиров: "Събарянето на съветски паметници е сатанизъм"

"Страхувам само от санкциите на Всевишния и от санкциите на Путин"

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против