Тони Хоук е един от най-известните хора в света на екстремните спортове, смятан от мнозина за неразбран гений на скейтбординга.

Той е вдъхновението за серията видеоигри "Tony Hawk's Pro Skater", която повече от 20 години е еталон за жанра и е обожавана от геймърите.

Историята на Хоук, с всичките ѝ бляскави възходи и съкрушителни падения, е разказана от режисьорът Сам Джоунс в документалния филм на HBO "Тони Хоук: Докато не паднат колелата".

Още в първите секунди до голяма степен става ясна концепцията на филма. Хоук е на тренировъчната рампа, където пада отново и отново в опит да направи най-известния си трик - легендарния "Мактуист 900". Вече си личи, че възрастта е непреодолим съперник дори за него. Точно в такива моменти друга скейт легенда и близък приятел на Тони - Родни Мулен, обича да цитира Ницше, казвайки "Когато достигнеш върха на планината, не остава друго, освен да те удари мълния".

Пътят до този момент е много дълъг, интересен и болезнен. Всичко започва в Сан Диего през 70-те години. Майката е на 43-годишна възраст, когато Тони се ражда. Брат му и двете му сестри са с повече от десетилетие по-възрастни от него. Това е средата, в която израства бъдещият Birdman.

"Родителите ми бяха достатъчно възрастни, за да ми бъдат баба и дядо. Брат ми, който е третото дете в семейството, е с 12 години по-голям от мен и в немалка степен, особено когато бях малък, го чувствах повече като баща, отколкото брат" - споделя Тони.

Целият живот на скейт легендата е белязан от едно съдбоносно решение. Братът на Тони Хоук разказва, че майка им сериозно се е колебаела дали да запази бебето, след като забременява на късна възраст. Това е един от основните фактори, които непрестанно мотивират Тони да се доказва.

"Той искаше да покаже на всички, че не е бил грешка".

Хоук започва да кара в скейтпарка в Дел Мар, където малко по-късно се присъединява към известните "Bones Brigade" - нещо средно между отбор и банда, сформирани от Стейси Пералта, първата суперзвезда в скейтбординга и важна фигура в живота на Тони.

По това време спортът е доминиран от физически силни скейтъри, разчитащи повече на скорост, отколкото на техниката, върху която Хоук работи. Това кара феновете извън Дел Мар често да го освиркват, да го наричат "клоун" и дори да го замерят с кутийки от бира по време на карането му.

Дуейн Питърс, един от големите му конкуренти, е сред главните източници на това пренебрежение. "Постоянно се въртеше във въздуха, превърташе скейта в ръцете си и правеше всякакви такива глупости. Какво, по дяволите, е това? Отивай при мажоретките и си играй с жезъла на сестра си, брато" - спомня си Питърс за първия път, когато вижда Хоук в действие.

Възходът на младата звезда обаче не може да бъде спрян. Скоро след това съдбата се усмихва на "Bones Brigade". Стейси Пералта заснема първата компилация, посветена на скейтбординга, чието излизане на пазара съвпада с огромен ръст в продажбите на видео устройства.

Това е началото на безпрецедентен до този момент възход в глобалната популярност на спорта. В продължение на няколко години Тони и приятелите му правят турнета по цял свят и живеят като рок звезди.

Добрите времена не продължат вечно. В началото на 90-те години интересът към екстремните спортове спада драстично. "Bones Brigade" на практика се разпада, а Хоук е принуден да продаде къщата си и да си намери "нормална" работа, тъй като междувременно е станал съпруг и баща.

Както казва Стейси Пералта, скейтбордингът е цикличен спорт. След издигането неизбежно следва падение, но и обратното е вярно. Новият възход има име и дата - "X Games" през 1995 г. Организираното от телевизия ESPN двудневно събитие цели да се превърне в "екстремния" еквивалент на Олимпийските игри.

Състезанието възражда не само кариерата на Тони, но и глобалната популярност на екстремните спортове. Именно "X Games" е мястото, където четири години по-късно Хоук осъществява най-известния си трик - легендарния "Мактуист 900", който дотогава е недостижима мечта за всеки скейтър.

От този момент нататък никой никога повече няма да оспори легендарния статут на "Birdman".

Немалка част от филма е посветена на най-тъмната страна от света на спорта - многобройните тежки контузии. Две седмици преди официалната премиера на филмовия фестивал в Остин той чупи бедрената си кост по време на тренировка, но моли режисьора Сам Джоунс да не казва нищо на хората от HBO.

Филмът определено е всичко, което феновете очакват. Това е вдъхновяваща, но и тъжна история за високата цена на славата и необратимия ход на времето. В последните минути от продукцията виждаме човек, който знае, че краят на кариерата му е много близо, но все още не е стигнал до него, и въпреки многобройните физически и психически травми продължава да преследва своята страст с всички сили.

Както обича да казва самият Хоук - "Всички ще умрем от нещо". И той няма нищо против неговото "нещо" да е скейтбордингът.

"Тони Хоук: Докато не паднат колелата" е наличен в HBO Max.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024