"Top Gun: Maverick" засилва надеждите за силен летен сезон на киното

Том Круз може би вече изпълни една от най-смелите си каскади в кариерата си - накара повече хора да отидат на кино и да гледат филм, който не се разказва за супергерои.

Продължението на блокбъстъра "Top Gun" събра близо 124 млн. долара от продажбата на билети през първия уикенд от премиерата на филма. Очаква се той да достигне 150 млн. долара през следващите дни. В световен мащаб тази цифра се повишава до приблизително 248 милиона доларa.

Предишният най-голям филмов дебют за Круз е през 2005 г. с "Война на световете", който събира 64 млн. долара. Това е и четвъртата най-успешна премиера в ерата на пандемията от COVID-19. Постижението на "Top Gun: Maverick" се нарежда то това на "Спайдърмен: Няма път към дома", "Доктор Стрейндж 2: В Мултивселената на лудостта" и "Батман"

Резултатът е ключов момент за възстановяването на бокс офиса на филмовата индустрия, казват анализатори. Това означава, че повече от 11 милиона души ще предпочетат киносалона пред стрийминг услугите, посочва изследователската филма EntTelligence.

Критиците похвалиха завръщането на Top Gun: Maverick по-рано този месец, като го нарекоха „продължение, рушащо бариерите“. The Independent го определи като „истинско наследствено продължение“, а The Telegraph го нарече "абсурдно вълнуващ" и "безспорно най-добрият екшън филм от години".

"Top Gun: Maverick": Том Круз отново е тук и показва превъзходна форма "Top Gun: Maverick": Том Круз отново е тук и показва превъзходна форма

„Хората са в екстаз. Прекарахме две години, отговаряйки на ужасни екзистенциални въпроси за бъдещето на киното“, казва Джон Фитиан, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на собствениците на театри.

Той отбеляза, че по-възрастните зрители, които до голяма степен отсъстваха от кината през последните две години заради пандемията, са се завърнали масово през уикенда. По думите му така е сложен "края на дебата за пълното възстановяване".

Около 55% от закупилите билети за филма са на възраст над 35 години, съобщават от продуцентската компания на филма Paramount Pictures.

За финансирането на филма са инвестирани близо 170 млн. долара.

„Тези резултати са абсурдни, изключително фантастични“, каза Крис Аронсън, президент по филмовото разпространение в Paramount.

В Съединените щати опасенията относно коронавируса изглежда са изчезнали. Около 85% от хората, купуващи кино билети преди пандемията, в момента се чувстват в безопасност да посещават кино залите, сочи проучване на National Research Group.

Тези резултати са окуражителни за филмовата индустрия, която страдаше финансово заради ограничителни мерки, наложени заради пандемията от коронавирус.

През следващите седмици Холивуд е подготвил редица дългоочаквани заглавия, като „Джурасик свят: Доминион“, „Миньони: Възходът на Гру“ и „Тор: Любов и гръм“. През лятото се очакват и премиерите на "Елвис", "Не!" и „Where the Crawdads Sing“, които могат още повече да подсилят интереса към киното.

„Най-накрая има редица опции за киноманите. Гледването на филми поражда гледане на кино“, казва Фитиан, според когото прожекцията на трейлъри преди началото на всеки филм увеличава посещаемостта в кино залите.

"Top Gun" в Кан: "Златна палма" за Том Круз и изтребители над червения килим "Top Gun" в Кан: "Златна палма" за Том Круз и изтребители над червения килим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024