"Топлофикация" препоръчва разсрочване на фактурите заради по-скъпото парно през 2022 Снимка: © Булевард България

От началото на 2022 г. парното за столичани може да поскъпне с минимум 20%, затова от „Топлофикация София“ препоръчват на потребителите да разсрочат фактурите си на равни месечни вноски.

„Софиянци няма да останат без топла вода и парно въпреки задълженията на „Топлофикация“ към „Булгаргаз“, каза в студиото на bTV директорът на дружеството Александър Александров. „Единственият лиценз, издаден от КЕВР за обществен доставчик на газ на „Булгаргаз“, означава, че прекъсването на газоподаването е невъзможно. Същото важи за „Топлофикация“. Не можем да прекъснем топлоподаването“.

Той запазва прогнозата си за 20-процентно увеличение на сметките за парно от началото на следващата година, но допусна, че поскъпването може да е и по-голямо.

„Надявам се да запазим тази прогноза, защото увеличението на цената на газа е много над тези 20%. Това не трябва да се стоварва върху столичани. Възможно е тези 20% да бъдат повече, но се надявам това да не се случи. Без държавна помощ няма как да успеем“, каза Александров.

„Решението е равни месечни вноски – призовавам всички да го направят, да разсрочат фактурите си, за да пренасочат част от разходите към лятото, когато ситуацията ще е по-спокойна, а сега да изкарат зимните месеци по-лесно. Молби за това разсрочване ще могат да се попълват в сайта на „Топлофикация София“, добави той.

Дружеството дължи над 130 милиона лева на доставчика на газ „Булгаргаз“ и трябва да ги изплати до 25 октомври. Това обаче е невъзможно, смята Александров.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. За миналия месец фактурите са 13 милиона лева. Ние няма как да съберем 130 милиона до 25 октомври. Задълженията се трупат, ние вече алармирахме институциите, че високите цени на газта влияят на цените на топлинната енергия“, каза той.

„Топлофикация“ е в дългова спирала от много дълго време. Ние в момента купуваме газта за 100 единици и я продаваме за 50 единици. Няма дружество в света, което продава така, без да задлъжнее“, добави директорът.

„Топлофикация София“ има над 108 милиона лева недовзет приход – оттук идва задължението към „Булгаргаз“. За октомври се очаква загуба от близо 90 милиона лева.

„От няколко месеца са спрени всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност, със заплатите и данъците. Всяка седмица превеждаме между 8 и 10 млн. на „Булгаргаз“, добави Александров. „Водим разговори с държавата за директни компенсации като помощ за потребителите“.


"Булгаргаз": Не можем да рискуваме доставките за страната заради "Топлофикация София"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024