Снимка: © Булевард България

От началото на 2022 г. парното за столичани може да поскъпне с минимум 20%, затова от „Топлофикация София“ препоръчват на потребителите да разсрочат фактурите си на равни месечни вноски.

„Софиянци няма да останат без топла вода и парно въпреки задълженията на „Топлофикация“ към „Булгаргаз“, каза в студиото на bTV директорът на дружеството Александър Александров. „Единственият лиценз, издаден от КЕВР за обществен доставчик на газ на „Булгаргаз“, означава, че прекъсването на газоподаването е невъзможно. Същото важи за „Топлофикация“. Не можем да прекъснем топлоподаването“.

Той запазва прогнозата си за 20-процентно увеличение на сметките за парно от началото на следващата година, но допусна, че поскъпването може да е и по-голямо.

„Надявам се да запазим тази прогноза, защото увеличението на цената на газа е много над тези 20%. Това не трябва да се стоварва върху столичани. Възможно е тези 20% да бъдат повече, но се надявам това да не се случи. Без държавна помощ няма как да успеем“, каза Александров.

„Решението е равни месечни вноски – призовавам всички да го направят, да разсрочат фактурите си, за да пренасочат част от разходите към лятото, когато ситуацията ще е по-спокойна, а сега да изкарат зимните месеци по-лесно. Молби за това разсрочване ще могат да се попълват в сайта на „Топлофикация София“, добави той.

Дружеството дължи над 130 милиона лева на доставчика на газ „Булгаргаз“ и трябва да ги изплати до 25 октомври. Това обаче е невъзможно, смята Александров.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. За миналия месец фактурите са 13 милиона лева. Ние няма как да съберем 130 милиона до 25 октомври. Задълженията се трупат, ние вече алармирахме институциите, че високите цени на газта влияят на цените на топлинната енергия“, каза той.

„Топлофикация“ е в дългова спирала от много дълго време. Ние в момента купуваме газта за 100 единици и я продаваме за 50 единици. Няма дружество в света, което продава така, без да задлъжнее“, добави директорът.

„Топлофикация София“ има над 108 милиона лева недовзет приход – оттук идва задължението към „Булгаргаз“. За октомври се очаква загуба от близо 90 милиона лева.

„От няколко месеца са спрени всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност, със заплатите и данъците. Всяка седмица превеждаме между 8 и 10 млн. на „Булгаргаз“, добави Александров. „Водим разговори с държавата за директни компенсации като помощ за потребителите“.


"Булгаргаз": Не можем да рискуваме доставките за страната заради "Топлофикация София"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението