Снимка: © Булевард България

От началото на 2022 г. парното за столичани може да поскъпне с минимум 20%, затова от „Топлофикация София“ препоръчват на потребителите да разсрочат фактурите си на равни месечни вноски.

„Софиянци няма да останат без топла вода и парно въпреки задълженията на „Топлофикация“ към „Булгаргаз“, каза в студиото на bTV директорът на дружеството Александър Александров. „Единственият лиценз, издаден от КЕВР за обществен доставчик на газ на „Булгаргаз“, означава, че прекъсването на газоподаването е невъзможно. Същото важи за „Топлофикация“. Не можем да прекъснем топлоподаването“.

Той запазва прогнозата си за 20-процентно увеличение на сметките за парно от началото на следващата година, но допусна, че поскъпването може да е и по-голямо.

„Надявам се да запазим тази прогноза, защото увеличението на цената на газа е много над тези 20%. Това не трябва да се стоварва върху столичани. Възможно е тези 20% да бъдат повече, но се надявам това да не се случи. Без държавна помощ няма как да успеем“, каза Александров.

„Решението е равни месечни вноски – призовавам всички да го направят, да разсрочат фактурите си, за да пренасочат част от разходите към лятото, когато ситуацията ще е по-спокойна, а сега да изкарат зимните месеци по-лесно. Молби за това разсрочване ще могат да се попълват в сайта на „Топлофикация София“, добави той.

Дружеството дължи над 130 милиона лева на доставчика на газ „Булгаргаз“ и трябва да ги изплати до 25 октомври. Това обаче е невъзможно, смята Александров.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. За миналия месец фактурите са 13 милиона лева. Ние няма как да съберем 130 милиона до 25 октомври. Задълженията се трупат, ние вече алармирахме институциите, че високите цени на газта влияят на цените на топлинната енергия“, каза той.

„Топлофикация“ е в дългова спирала от много дълго време. Ние в момента купуваме газта за 100 единици и я продаваме за 50 единици. Няма дружество в света, което продава така, без да задлъжнее“, добави директорът.

„Топлофикация София“ има над 108 милиона лева недовзет приход – оттук идва задължението към „Булгаргаз“. За октомври се очаква загуба от близо 90 милиона лева.

„От няколко месеца са спрени всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност, със заплатите и данъците. Всяка седмица превеждаме между 8 и 10 млн. на „Булгаргаз“, добави Александров. „Водим разговори с държавата за директни компенсации като помощ за потребителите“.


"Булгаргаз": Не можем да рискуваме доставките за страната заради "Топлофикация София"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед