Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор Снимка: © Булевард България

21 топовни артилерийски салюта в центъра на София и венец пред Паметника на незнайния воин, поднесен от Илхам Алиев - това ще е прелюдията към официалното откриване на дълго чакания, доволно закъснял и приоритетен за ЕС газов интерконектор между България и Гърция. Церемонията в чест на съоръжението на 1 октомври, а тази за посрещането на президента на Азербайджан, който пристига ден по-рано на официално държавно посещение по покана на държавния глава Румен Радев, е днес.

Освен двамата президенти, за събитието в деня за размисъл се очаква да пристигнат колегите им от Сърбия и Северна Македония Александър Вучич и Стево Пендаровски, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Алиев е ключов гост, защото през гръцката газова връзка ще започне да пристига пълният обем азерски газ по дългосрочния договор с България, минаващ по Трансадриатическия газопровод (TAP). Количеството газ е 1 млрд. кубични метра годишно, което е около 1/3 от вътрешното потребление, а цената е чувствително по-ниска от тази на (спрения) газ от "Газпром" и на борсовия пазар - заради 10-годишния период на доставки и формурата за изчислението й, зависеща от цените на петрола. Пускането на пълните обеми по договора с Баку е и основната причина за поевтиняването на газа от "Булгаргаз" с 32% през октомври в сравнение със септември, одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Азерският газ по договор трябваше да започне да пристига в България от началото на 2020 г. Тогава по план интерконекторът трябваше да е готов и пуснат в експлоатация. При управлението на ГЕРБ срокът беше отлаган неколкократно с основно обяснения пандемията от коронавирус. Макар че заразата и противоепидемичните мерки не попречиха на скоростното завършване на продължението на "Турски поток", чието транзитно продължение през България е т.нар. "Балкански поток" - проект в пъти по-скъп и дълъг от гръцката връзка.

По време на последния кабинет на ГЕРБ се оказа, че държавната "Булгаргаз" е договорила едва около 30% от обемите азерски газ да постъпват в България през алтернативна точка на свързаност с газопреносната система на Гърция. В последния пленарен ден на 45-ото Народно събрание през май 2021 г. председателят на КЕВР Иван Иванов призна, че забавянето на интерконектора значи по-скъп газ за българските потребители.. Пак тогава бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че стоителството се е забавило твърде дълго след старта на проекта през 2012 г. и дори изрази съмнения, че интерконекторът ще стане готов до края на 2022 г. Въпреки че актуалният и пореден нов тогава срок за пускане в експлоатация към онзи момент бе през пролетта на същата година.

Отделно, редовното правителство на Кирил Петков започна разговори за допълнителни азерски доставки, след като "Газпром" спря газа за България малко след старта на войната на Русия в Украйна. Очакванията са темата за допълнителни количества газ да е сред най-важните в диалога между Радев и Алиев. Президентът на Азербайджан ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.

Междусистемната газова връзка Гърция – България е проект, започнат през 2012 г. За реализацията му тогава бе създадено смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери Българският Енергиен Холдинг (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са гръцката газопреносна компания DEPA и италианската Edison.

Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният може да достигне до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап.

В началото на 2015 г. Министерството на енергетиката разработи Пътна карта с разписан график на дейностите по проекта за изграждане на интерконектора. Според този график строителството трябваше да е завършило през 2019 г. На практика обаче строежът тогава започна. Обявеният за приоритетен от ЕС и САЩ проект е важен за диверсификация източниците на природен газ както за България, така и за Централна и Югоизточна Европа, защото той ще свърже газовия коридор Север-Юг с Южния газов коридор и ще даде алтернатива на доставките на газ от "Газпром" за региона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024