Тошко Йорданов за новия кандидат-премиер на ИТН: "Няма да берем срам в ЕС"

Депутати от ръководството на "Има такъв народ" влязоха в противоречие с Николай Хаджигенов (ИБГНИ) по повод предварителните обсъждания за бъдещия кандидат за министър-председател.

В петък Хаджигенов каза пред bTV, че името на адвокат Петър Илиев е било споменавано от членовете на ИТН като хипотетичен вариант за кандидат-премиер при разговорите за търсене на подкрепа от "Изправи се" - при това часове преди да бъде връчен управленския мандат от президента Румен Радев.

Филип Станев от ИТН обаче твърди, че "Петър Илиев не е бил обсъждан нито с Николай Хаджигенов, нито с някой друг", а реалният претендент за премиерския пост Пламен Николов е бил фаворитът на партията на Слави Трифонов още след отпадането на варианта с Николай Василев.

Тошко Йорданов дава по-различна версия на събитията пред Нова ТВ - според него разговор за Илиев с Хаджигенов и Мая Манолова в петък е имало, но той е протекъл по друг начин.

Двамата представители на ИБГНИ са поискали информация за името на бъдещия премиер, но от ИТН са поискали от тях да го запазят в конфиденциалност, на което Манолова отговорила: "Аз ще трябва да го споделя с групата, по-добре не ми го казвайте".

Хаджигенов е повдигнал въпроса, че коалицията няма да подкрепи произволен кандидат и е посочил Петър Илиев като неприемлива фигура. Тогава Йорданов започнал да защитава преподавателя от СУ, като обяснил, че почетното му консулство на офшорна зона е със значимостта на титла "заслужил майстор на международното положение" и "няма никаква юридическа стойност", а юридическите му заслуги са на високо ниво".

Йорданов контрирал Хаджигенов с думите, че "Мога да кажа, че си адвокат на Божков, защото си адвокат на Лилана".

Независимо че ИТН прекараха последната седмица в последователни разговори с "Демократична България", "Изправи се БГ" и БСП, Тошко Йорданов потвърждава, че номинацията на Пламен Николов не е съобщавана пред нито един потенциален партньор.

"Петър Илиев е от нашите хора, ние защитаваме всички хора от нашия екип. Особено когато им скачат с глупости", каза той.

На въпрос защо кандидатурата на Пламен Николов все пак е премълчана до послендия момент пред бъдещите партньори, Йорданов отговори с критики към ДБ и ИБГНИ.

"Когато обявихме първия проект на кабинет, казаха: "Защо го обявихте предварително, трябва да се говори за политика. Окей, започнахме да говорим за политики, в тези разговори имаше уверения, че те няма да предлагат хора и нямат претенции за състава. Обяснихме, че щом кабинетът ще е на малцинството, наша отговорност е да предложим хората, които ще изпълняват действията по сектори. Сега се връщат в точка едно и питат: "Ама защо не ни казахте кой ще е премиерът? Това е наша отговорност. Ние трябва да получим одобрение от политическа партия ли какъв екип да предложим за вършене на работа. Важно е какво се върши", каза той.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" определи Пламен Николов като "комуникативен и разбран човек", който "не слуша само себе си".

"Ако стане премиер и получи доверието на парламента, в ЕС няма да берем срам – на въпроса „Имате ли си кафе“, няма да отговори „Не, имам си торта сахер", каза Йорданов, с препратка към епизода с разменени реплики между Бойко Борисов и Себастиан Курц от 2020 г.

"Той е мениджър на фирма за плувни аксесоари, преди това е бил в автомобилна фирма, така че идва от реалния бизнес. Има разлика между това да е чиновник, който раздава обществени пари, и между предприемач, който инвестира свои лични пари или пари на голяма фирма, но той носи отговорност за резултатите", коментира Йорданов и сравни разликата между Пламен Николов и Борисов като между "Реал Мадрид и Скрита сила Мъдрево".

Николов е посочен като лице за контакт в българското подразделение на компанията от САЩ за продажба на плувни аксесоари и оборудване Finis. Управител на дружеството е представителят на американската компания Джон Артър Микс.

От по-ранни публични изяви на Пламен Николов става ясно, че той е мениджър на екип от 14 души, част от които се намират в офиси извън България. Пред "Панорама" Николов обяви, че все още продължава да работи в дружеството, въпреки че през април и юли беше избран за депутат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023