Депутати от ръководството на "Има такъв народ" влязоха в противоречие с Николай Хаджигенов (ИБГНИ) по повод предварителните обсъждания за бъдещия кандидат за министър-председател. 

В петък Хаджигенов каза пред bTV, че името на адвокат Петър Илиев е било споменавано от членовете на ИТН като хипотетичен вариант за кандидат-премиер при разговорите за търсене на подкрепа от "Изправи се" - при това часове преди да бъде връчен управленския мандат от президента Румен Радев.

Филип Станев от ИТН обаче твърди, че "Петър Илиев не е бил обсъждан нито с Николай Хаджигенов, нито с някой друг", а реалният претендент за премиерския пост Пламен Николов е бил фаворитът на партията на Слави Трифонов още след отпадането на варианта с Николай Василев. 

Тошко Йорданов дава по-различна версия на събитията пред Нова ТВ - според него разговор за Илиев с Хаджигенов и Мая Манолова в петък е имало, но той е протекъл по друг начин. 

Двамата представители на ИБГНИ са поискали информация за името на бъдещия премиер, но от ИТН са поискали от тях да го запазят в конфиденциалност, на което Манолова отговорила: "Аз ще трябва да го споделя с групата, по-добре не ми го казвайте". 

Хаджигенов е повдигнал въпроса, че коалицията няма да подкрепи произволен кандидат и е посочил Петър Илиев като неприемлива фигура. Тогава Йорданов започнал да защитава преподавателя от СУ, като обяснил, че почетното му консулство на офшорна зона е със значимостта на титла "заслужил майстор на международното положение" и "няма никаква юридическа стойност", а юридическите му заслуги са на високо ниво". 

Йорданов контрирал Хаджигенов с думите, че "Мога да кажа, че си адвокат на Божков, защото си адвокат на Лилана".

Независимо че ИТН прекараха последната седмица в последователни разговори с "Демократична България", "Изправи се БГ" и БСП, Тошко Йорданов потвърждава, че номинацията на Пламен Николов не е съобщавана пред нито един потенциален партньор. 

"Петър Илиев е от нашите хора, ние защитаваме всички хора от нашия екип. Особено когато им скачат с глупости", каза той. 

На въпрос защо кандидатурата на Пламен Николов все пак е премълчана до послендия момент пред бъдещите партньори, Йорданов отговори с критики към ДБ и ИБГНИ. 

"Когато обявихме първия проект на кабинет, казаха: "Защо го обявихте предварително, трябва да се говори за политика. Окей, започнахме да говорим за политики, в тези разговори имаше уверения, че те няма да предлагат хора и нямат претенции за състава. Обяснихме, че щом кабинетът ще е на малцинството, наша отговорност е да предложим хората, които ще изпълняват действията по сектори. Сега се връщат в точка едно и питат: "Ама защо не ни казахте кой ще е премиерът? Това е наша отговорност. Ние трябва да получим одобрение от политическа партия ли какъв екип да предложим за вършене на работа. Важно е какво се върши", каза той. 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" определи Пламен Николов като "комуникативен и разбран човек", който "не слуша само себе си". 

"Ако стане премиер и получи доверието на парламента, в ЕС няма да берем срам – на въпроса „Имате ли си кафе“, няма да отговори „Не, имам си торта сахер", каза Йорданов, с препратка към епизода с разменени реплики между Бойко Борисов и Себастиан Курц от 2020 г. 

"Той е мениджър на фирма за плувни аксесоари, преди това е бил в автомобилна фирма, така че идва от реалния бизнес. Има разлика между това да е чиновник, който раздава обществени пари, и между предприемач, който инвестира свои лични пари или пари на голяма фирма, но той носи отговорност за резултатите", коментира Йорданов и сравни разликата между Пламен Николов и Борисов като между "Реал Мадрид и Скрита сила Мъдрево". 

Николов е посочен като лице за контакт в българското подразделение на компанията от САЩ за продажба на плувни аксесоари и оборудване Finis. Управител на дружеството е представителят на американската компания Джон Артър Микс.

От по-ранни публични изяви на Пламен Николов става ясно, че той е мениджър на екип от 14 души, част от които се намират в офиси извън България. Пред "Панорама" Николов обяви, че все още продължава да работи в дружеството, въпреки че през април и юли беше избран за депутат. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"