Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

Председателят на ИТН Слави Трифонов отхвърли съмненията, че кандидатът му за премиер Пламен Николов е получил номинацията в последния момент преди срещата в президентството.

Трифонов публикува постинг във Facebook, в който твърди, че "кандатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици", като казва, че "всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки".

Името на проектопремиера на ИТН стана ясно броени минути преди церемонията по връчването на мандата от Румен Радев. Николов не присъстваше и в първоначалния състав на правителството на ИТН, което щеше да се оглавява от Николай Василев.

За сметка на това през цялата изминала седмица - включително в последните часове преди срещата на "Дондуков 2" - в медиите се разпространяваше неофициална информация, че не друг, а адвокатът Петър Илиев ще бъде предложен за министър-председател от ИТН.

Представители на партията не потвърждаваха и не отричаха каквито и да било имена, независимо от публичния дебат около биографията и професионалните качества на Илиев (първоначално той беше номиниран за министър на правосъдието в несъстоялия се кабинет на Николай Василев).

Последното изявление по темата беше на Филип Станев, който в петък сутрин описа бъдещия премиер като "човек с качествено образование, с добър морал, с добри намерния, с експертиза, с всичко, което е различно от това, което беше досега премиерът Бойко Борисов". Станев каза още, че номинираният за премиер "не е влизал досега в преки политически действия", но ще бъде "разпознат" от обществото.

Избраникът Пламен Николов е депутат в 45 и 46 Народно събрание и се оказа напълно непознат не само за широката публика, но и за лидерите на евентуалните партньори на ИТН във властта - "Демократична България" и "Изправи се".

Маневрите с медийното лансиране на Петър Илиев обаче имат по-странна траектория.

Николай Хаджигенов обяви пред bTV в петък следобед, че името на Илиев е било споменавано като хипотетичен кандидат на ИТН при последните разговори с парламентарната група на ИБГНИ.

"Попитаха бихме ли подкрепили кандидатура, подобна на Петър Илиев. Отговорът беше, че нашата парламентарна група най-вероятно няма да го подкрепи. Преценихме, че не е достатъчно подходящ", каза Хаджигенов.

Той уточни, че "Има такъв народ" не са поставяли Илиев като твърд свой избраник в парламентарните си сондажи.

"Въпросът беше хипотеза - ако той е нашият кандидат, бихте ли били така любезни да го подкрепите? Обсъждахме различни сценарии, това беше основният сценарий и мненията на колегите в парламентарната група бяха, че по-скоро не бихме подкрепили такъв кандидат - и кандидата, и начина, по който е предложен", каза той пред "Лице в лице".

Несъгласието с профила на кандидатурата на Илиев беше поводът, поради който Христо Иванов даде знак, че ДБ няма да даде еднозначна подкрепа за кабинет на "Има такъв народ".

"Не може човек, който никога през живота си не се е конфронтирал с този модел, който никога не е взел нито една позиция по състоянието на правосъдието в България, по факта, че главният прокурор е абсолютно безконтролен, който никога не се е изправил срещу безправието в България, изведнъж да го вземем отнякъде и да го направим премиер. И той да се ползва с някакво обществено доверие, че той е нещо повече от пощенска кутия", каза той в интервю в сряда.

Критики относно начина на излъчването на кандидат-премиер дойдоха и от страна на ГЕРБ, които определиха като "несериозен политически акт" решението на ИТН да посочи предполагаемия бъдещ министър-председател "в последния момент".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023