Председателят на ИТН Слави Трифонов отхвърли съмненията, че кандидатът му за премиер Пламен Николов е получил номинацията в последния момент преди срещата в президентството. 

Трифонов публикува постинг във Facebook, в който твърди, че "кандатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици", като казва, че "всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки". 

Името на проектопремиера на ИТН стана ясно броени минути преди церемонията по връчването на мандата от Румен Радев. Николов не присъстваше и в първоначалния състав на правителството на ИТН, което щеше да се оглавява от Николай Василев. 

За сметка на това през цялата изминала седмица - включително в последните часове преди срещата на "Дондуков 2" - в медиите се разпространяваше неофициална информация, че не друг, а адвокатът Петър Илиев ще бъде предложен за министър-председател от ИТН.

Представители на партията не потвърждаваха и не отричаха каквито и да било имена, независимо от публичния дебат около биографията и професионалните качества на Илиев (първоначално той беше номиниран за министър на правосъдието в несъстоялия се кабинет на Николай Василев).  

Последното изявление по темата беше на Филип Станев, който в петък сутрин описа бъдещия премиер като "човек с качествено образование, с добър морал, с добри намерния, с експертиза, с всичко, което е различно от това, което беше досега премиерът Бойко Борисов". Станев каза още, че номинираният за премиер "не е влизал досега в преки политически действия", но ще бъде "разпознат" от обществото. 

Избраникът Пламен Николов е депутат в 45 и 46 Народно събрание и се оказа напълно непознат не само за широката публика, но и за лидерите на евентуалните партньори на ИТН във властта - "Демократична България" и "Изправи се". 

Маневрите с медийното лансиране на Петър Илиев обаче имат по-странна траектория.

Николай Хаджигенов обяви пред bTV в петък следобед, че името на Илиев е било споменавано като хипотетичен кандидат на ИТН при последните разговори с парламентарната група на ИБГНИ. 

"Попитаха бихме ли подкрепили кандидатура, подобна на Петър Илиев. Отговорът беше, че нашата парламентарна група най-вероятно няма да го подкрепи. Преценихме, че не е достатъчно подходящ", каза Хаджигенов. 

Той уточни, че "Има такъв народ" не са поставяли Илиев като твърд свой избраник в парламентарните си сондажи. 

"Въпросът беше хипотеза - ако той е нашият кандидат, бихте ли били така любезни да го подкрепите? Обсъждахме различни сценарии, това беше основният сценарий и мненията на колегите в парламентарната група бяха, че по-скоро не бихме подкрепили такъв кандидат - и кандидата, и начина, по който е предложен", каза той пред "Лице в лице". 

Несъгласието с профила на кандидатурата на Илиев беше поводът, поради който Христо Иванов даде знак, че ДБ няма да даде еднозначна подкрепа за кабинет на "Има такъв народ".

"Не може човек, който никога през живота си не се е конфронтирал с този модел, който никога не е взел нито една позиция по състоянието на правосъдието в България, по факта, че главният прокурор е абсолютно безконтролен, който никога не се е изправил срещу безправието в България, изведнъж да го вземем отнякъде и да го направим премиер. И той да се ползва с някакво обществено доверие, че той е нещо повече от пощенска кутия", каза той в интервю в сряда.

Критики относно начина на излъчването на кандидат-премиер дойдоха и от страна на ГЕРБ, които определиха като "несериозен политически акт" решението на ИТН да посочи предполагаемия бъдещ министър-председател "в последния момент". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве