"Това е една от най-добрите контраофанзиви след Втората световна война. Следващата цел е Крим" Снимка: © Getty Images, Олег Синегубов, губернатор на Балаклия, пред медиите

„Това е една от най-добрите контраофанзиви след Втората световна война и също така едно от най-големите поражения на руските сили след Втората световна война“, казва британецът Ед Арнолд пред немското издание "Шпигел", анализирайки контраофанзивата на украинците от последните дни.

Ед Арнолд е военен експерт, част от британския мозъчен тръст Royal United Services Institute (Rusi). Учил е военни науки в King's College, Лондон.

Сферите му на професионален интерес са отбраната, разузнаването и борбата с тероризма. Работил за държавни агенции като стратегически консултант в секторите на отбраната и сигурността. По време на кризата в Украйна през 2014 г. той работи във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа.

Украинците мислят напред, подготвят почвата, търпеливи са, имат отлично разузнаване, област, в която почти сигурно имат голяма западна подкрепа. Имат отлично планиране. И са в състояние да изпълняват плана си много добре. Това са белезите на една добра армия, казва Ед Арнолд.

Според него украинците са по-амбициозни, следват стратегията на НАТО,. Използват разумно резервите си, експлоатират слабостите на врага и вече могат да се похвалят, че са записвали значителни успехи. Те са проникнали на почти 70 километра дълбочина в определени райони и са заели поне 3000 квадратни километра територия. Така че това е повече, отколкото руснаците са завладели от април насам, продължава военният анализатор.

Първата точка от плана за успех на украинците е, че те се бият много по-различно от руснаците. След поражението при Киев, руските сили превзеха територии, както те си знаят - чрез преобладаваща употреба на артилерия и много бавно напредване.

В същото време на изток те на практика оставиха само спешни звена, които да пазят района - твърде малко обаче, за да го контролират. Следователно положението на изток винаги е било много несигурно за тях. Сега Украйна реши да се възползва от това. Все още не знаем колко време е планирана операцията, но може да се заключи, че предишните битки в Донбас са били част от план за отслабване на руските сили на изток достатъчно, за да стане възможно този тип контранастъпление, описва ситуацията от последните месеци Ед Арнолд.

Резултатът от ранната битка за Донбас през април и май беше, че руските войски оредяха.

Втората стъпка в плана е контраофанзивата в Херсон през последните месеци и все по-голямо активизиране на юг. Това принуди Русия да премести по-добрите си сили в тази посока, за да защити Херсон. На изток руските сили оредяха и тези, които остават там, не са най-добрите.

Тогава украинците откриха слабо място край Балаклия и пробиха с механизирани сили. Вероятно са си мислели, че това ще създаде проблеми на руските войски, но със сигурност не е било в степента, която виждаме през последните няколко дни. Това е отчасти защото руските сили на изток са слаби, а не непременно защото украинците са изключително добри, казва още британският военен експерт.

Тази операция е възможна и заради оръжейните системи, с които украинците разполагат сега - и като обхват, и като прецизност. Когато боевете в Донбас утихнаха през юни, те успяха да възстановят силите си по-бързо от руснаците и след това да преминат в настъпление. Един от най-фундаменталните аспекти на успеха обаче е човешката мотивация. Украинците знаят, че руснаците могат да издевателстват над населението и затова те искат възможно най-скоро да освободят местата си, смята Ед Арнолд.

Според него успехът от последните дни има и морално измерение - той демонстрира на западните сили, че украинците се справят с предизвикателството и че ако получат повече и по-тежко оборудване сега, ситуацията за украинците може да бъде още по-добра, преди да настъпи зимата тази година.

Руснаците, от друга страна, все още не са подобрили своето военно командване и стратегия - те се бият в много различни и изолирани части, което им пречи да реагират на контраофанзивата, защото им липсва сплотеност. Появяват се много съобщения за руснаци, напуснали постовете си. Те оставят след себе си и много техника, така че украинските запаси от бронирани машини и боеприпаси станаха доста големи.

Има риск украинците да "преразтегнат" линиите и да станат уязвими за руски контраатаки. Вярвам обаче, че тези контраатаки ще са много ограничени. Не виждам руснаците да застрашават украинското настъпление в момента. След като армията се разпадне, е невероятно трудно да се събере отново. Просто нямат кой да го направи, анализира британецът.

Фактът, че руската армия загуби четири месеца завладявани територии за една седмица, е колапс във всеки смисъл.

Руската армия в момента се срива още повече, което води до масово дезертиране и пълен отказ от участие във войната.

В същото време натискът върху руското политическо и военно ръководство се увеличава. Все по-голям брой високопоставени руски политици поставят под въпрос начина, по който Москва провежда „специалната военна операция“.

Те надушват пълно поражение и искат пълна промяна на курса. Но лесно решение няма, тъй като ще изисква умения, които руснаците просто нямат. Необходими са политически промени в Москва в начина, по който се провежда тази кампания. Това поставя Путин под огромен натиск. Ще трябва или да призове за мобилизация, или просто да пази постигнатите до момента завоевания.

Русия все още не е постигнала победа - нищо, което наистина може да се нарече така. Те превзеха Херсон доста бързо, който беше единственият голям населен център, който падна в първата фаза. След това също са завладели територии, но с цената на много време, кръв и пари. Сега на практика те се отказват от тези места на изток. Руският морал постоянно се влошава и в един момент той не може да слиза по-надолу.

На юг украинците също напредват, макар и по-бавно. Релефът там е доста сложен заради Днепър и неговите притоци, които обикалят населените места. Украинците инвестираха доста време в това да атакуват складове с руските боеприпаси, както и да подсигурят своите войски така, че да овладеят местата с мостовете над реките, за да се гарантира, че руснаците трудно ще получат подкрепления. Това също е ход и да затрудни изтеглянето на руснаците. На запад от Днепър все още има много руски войски, на които им е много трудно да отстъпят.

Прогнозата на експерта е, че операцията в Херсон ще бъде успешна. Ще отнеме малко повече време, но в крайна сметка няма да има руски сили на запад от Днепър в цяла Украйна и това ще бъде трамплин за настъпление в Крим догодина, казва Ед Арнолд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024