„Това е някаква шега“: Николай Денков вижда Асен Василев като финансов министър Снимка: © bTV

Депутатът от ПП-ДБ и съпредседател на парламентарната група на коалицията акад. Николай Денков заяви, че „разбира се“ вижда мястото на Асен Василев като министър председател и намира атаките срещу него като несправедливи. По думите му Кирил Петков също има място в изпълнителната власт. Минути след неговото участие в ефира на bTV тази сутрин Тома Биков от ГЕРБ коментира, че това звучи „като някаква шега, спекулация“.

„Няма как да подкрепим Асен Василев за финансов министър и Кирил Петков да отговаря за службите, това е абсурдно и нелепо“, отсече Биков. Изказванията на двамата подсказват за диаметрално различни посоки, в които водещите партии разсъждават за бъдещото управление.

Думите на Денков по адрес на Асен Василев и Кирил Петков дойдoha след упорито настояване на водещия да изкочпи от него имена на хора, спрягани за кандидат-министри. „Всичко в момента са слухове, не мисля, че трябва да коментирам слухове“, каза депутатът от ПП-ДБ. Според него има различни вариант, а в момента приоритет е да се разбере дали заедно с ГЕРБ могат да направят обща програма. Едва тогава да се пристъпи към други въпроси.

„В тези кратки срокове първо трябва да подготвим програма, за която да седнем на една маса с ГЕРБ, да видим дали ще получим подкрепа за програмата и едва тогава има смисъл да обсъждаме имена (на министри).“

Това, което не е в сферата на слуховете, добави Денков, е, че политически имена може и е добре да участват в едно бъдещо правителство. „Експертният кабинет без политически лица не е много подходящо, защото няма кой да носи политическа отговорност.“ Именно в този ред на мисли той намеси имената на Асен Василев и Кирил Петков.

Според Денков има три варианта пред НС и водещи партии в него: „Или ние ще намерим някакъв начин с ГЕРБ да успеем да съставим правителство, което обаче не може да е коалиционно или съвместно и затова трябва да се намери друга формула, или другите мандатоносители трябва да намерят друга подкрепа, или отиваме на избори.“

„В момент имаме обща законодателна програма, а сега се опитваме да изготвим управленска. Ако тръгнем да реализираме тези две програми, това ще бъде промяна в отношението към корупцията (на ГЕРБ). Това ще е истинският тест.“

„Ако си мислят, че им дължим нещо - нищо не им дължим, да си го избият от главата“, коментира Биков и допълни: „Ако им подкрепя тяхното политическо правителство, като какъв ще ме възприемат - като управляващ или като опозиция?“ Според Тома Биков, ако има правителство, трябва да бъде равнопоставено между двете партии. Той даде да се разбере, ГЕРБ няма да подкрепят и акад. Николай Денков за кандидат за премиер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024