Снимка: © Министерство на правосъдието

Юристите на ГЕРБ са започнали работа по проекта за промени в конституцията още през 2014 г. Това твърди правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за "24 часа", публикувано ден след като премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико Народно събрание. 

"Тази работа сме я започнали още през 2014 г. Тогава имаше дебати, имаше научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали. Не искам да цитирам конкретно, но ако си спомняте, Яне Янев беше правил в парламента едно много сериозно и широко обсъждане. По негово изследване, по негов анализ има поне 280 основания за промяна в конституцията", казва Кирилов пред медията. 

На въпрос какво наложи да се форсират промените, след като по тях се е работило в продължение на шест години, правосъдният министър отговаря: "Необходимостта от промяна" и "обществено-политическата ситуация".

"Каквото сме могли досега, сме променили в конституцията, включително и през 2015 г., но чрез измененията, които се предлагат сега, изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично броят на избраните съсловно членове да бъде по-голям от т.нар. квота на парламента, за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет", казва той. Кирилов посочва, че не само Борисов, но и всички министри ще подадат оставка при официално решение за свикване на Велико Народно събрание. По думите му - премиерът има "пълна подкрепа от всички министри" за този акт. 

Вицепремиерът Томислав Дончев също изрази съгласие с "нуждата от рестарт", за която Борисов говореше в речта си, анонсираща конституционните поправки,. 

Обяснено: "Рестартът" и Великото Народно събрание

"Това не е импровизация. Преди около пет години ГЕРБ реши, че е време да започне да подготвя подобни промени. Това е нещото, от което хората имат нужда. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има нужда - да отговори защо", каза Дончев. 

Той отхвърли критиките от страна на опозицията, че единствената цел на Борисов е да печели време в разгара на антиправителствените протести, за да изкара мандата си докрай. 

"За нас е най-изгодно да има избори веднага. В изказването на премиера от вчера, той потвърди, че в момента, когато Народното събрание вземе решение за ВНС - той ще подаде оставка в същия ден и обясни защо", каза още Томислав Дончев. 

По думите му - новото правителство на мястото на кабинета "Борисов 3" не бива да е партийно обвързано, а да е с експертен профил. Дончев не възнамерява да се кандидатира за премиер след оставката на председателя на ГЕРБ от Министерски съвет. 

Румен Радев: Разговор за бъдещето на България е възможен само след оставка на правителството


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ