"Това не е импровизация": 6 г. ГЕРБ пишат поправки в конституцията Снимка: © Министерство на правосъдието

Юристите на ГЕРБ са започнали работа по проекта за промени в конституцията още през 2014 г. Това твърди правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за "24 часа", публикувано ден след като премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико Народно събрание.

"Тази работа сме я започнали още през 2014 г. Тогава имаше дебати, имаше научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали. Не искам да цитирам конкретно, но ако си спомняте, Яне Янев беше правил в парламента едно много сериозно и широко обсъждане. По негово изследване, по негов анализ има поне 280 основания за промяна в конституцията", казва Кирилов пред медията.

На въпрос какво наложи да се форсират промените, след като по тях се е работило в продължение на шест години, правосъдният министър отговаря: "Необходимостта от промяна" и "обществено-политическата ситуация".

"Каквото сме могли досега, сме променили в конституцията, включително и през 2015 г., но чрез измененията, които се предлагат сега, изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично броят на избраните съсловно членове да бъде по-голям от т.нар. квота на парламента, за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет", казва той. Кирилов посочва, че не само Борисов, но и всички министри ще подадат оставка при официално решение за свикване на Велико Народно събрание. По думите му - премиерът има "пълна подкрепа от всички министри" за този акт.

Вицепремиерът Томислав Дончев също изрази съгласие с "нуждата от рестарт", за която Борисов говореше в речта си, анонсираща конституционните поправки,.

Обяснено: "Рестартът" и Великото Народно събрание

"Това не е импровизация. Преди около пет години ГЕРБ реши, че е време да започне да подготвя подобни промени. Това е нещото, от което хората имат нужда. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има нужда - да отговори защо", каза Дончев.

Той отхвърли критиките от страна на опозицията, че единствената цел на Борисов е да печели време в разгара на антиправителствените протести, за да изкара мандата си докрай.

"За нас е най-изгодно да има избори веднага. В изказването на премиера от вчера, той потвърди, че в момента, когато Народното събрание вземе решение за ВНС - той ще подаде оставка в същия ден и обясни защо", каза още Томислав Дончев.

По думите му - новото правителство на мястото на кабинета "Борисов 3" не бива да е партийно обвързано, а да е с експертен профил. Дончев не възнамерява да се кандидатира за премиер след оставката на председателя на ГЕРБ от Министерски съвет.

Румен Радев: Разговор за бъдещето на България е възможен само след оставка на правителството


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024