"Това не е импровизация": 6 г. ГЕРБ пишат поправки в конституцията Снимка: © Министерство на правосъдието

Юристите на ГЕРБ са започнали работа по проекта за промени в конституцията още през 2014 г. Това твърди правосъдният министър Данаил Кирилов в интервю за "24 часа", публикувано ден след като премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико Народно събрание.

"Тази работа сме я започнали още през 2014 г. Тогава имаше дебати, имаше научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали. Не искам да цитирам конкретно, но ако си спомняте, Яне Янев беше правил в парламента едно много сериозно и широко обсъждане. По негово изследване, по негов анализ има поне 280 основания за промяна в конституцията", казва Кирилов пред медията.

На въпрос какво наложи да се форсират промените, след като по тях се е работило в продължение на шест години, правосъдният министър отговаря: "Необходимостта от промяна" и "обществено-политическата ситуация".

"Каквото сме могли досега, сме променили в конституцията, включително и през 2015 г., но чрез измененията, които се предлагат сега, изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично броят на избраните съсловно членове да бъде по-голям от т.нар. квота на парламента, за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет", казва той. Кирилов посочва, че не само Борисов, но и всички министри ще подадат оставка при официално решение за свикване на Велико Народно събрание. По думите му - премиерът има "пълна подкрепа от всички министри" за този акт.

Вицепремиерът Томислав Дончев също изрази съгласие с "нуждата от рестарт", за която Борисов говореше в речта си, анонсираща конституционните поправки,.

Обяснено: "Рестартът" и Великото Народно събрание

"Това не е импровизация. Преди около пет години ГЕРБ реши, че е време да започне да подготвя подобни промени. Това е нещото, от което хората имат нужда. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има нужда - да отговори защо", каза Дончев.

Той отхвърли критиките от страна на опозицията, че единствената цел на Борисов е да печели време в разгара на антиправителствените протести, за да изкара мандата си докрай.

"За нас е най-изгодно да има избори веднага. В изказването на премиера от вчера, той потвърди, че в момента, когато Народното събрание вземе решение за ВНС - той ще подаде оставка в същия ден и обясни защо", каза още Томислав Дончев.

По думите му - новото правителство на мястото на кабинета "Борисов 3" не бива да е партийно обвързано, а да е с експертен профил. Дончев не възнамерява да се кандидатира за премиер след оставката на председателя на ГЕРБ от Министерски съвет.

Румен Радев: Разговор за бъдещето на България е възможен само след оставка на правителството


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Василев: Има огромен ръст на вноса и износа на стоки с двойна употреба за Русия през България

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023