Проблеми с техниката или проблеми в контекста - за водещата тема в изборния ден Снимка: © Скрийншот bTV

"Сега ще видим как ще гласува господин Борисов. Дали на машина или на хартиена бюлетина. Този дебат, макар и за мен да е абсолютно безсмислен, все още се води. Ето, виждате в Хасково машините дават проблеми, така че хората там ще бъдат принудени да гласуват с бюлетина". Думите са на журналистката от bTV Жени Марчева.

Поводът е, че към момента, в който ги изрича, в Хасковско в около 20 от общо 344 секции, в които има машинно гласуване, е установен проблем. В три от тези секции машинният вот е спрян за целия ден и гласуването продължава само с хартиени бюлетини. На останалите места се чакат техници.

"Дебатът за мен е излишен, защото това са напълно пълноправни инструменти за упражняване на правото на вот", коментира Жени Марчева пред "Булевард България".

В деня на изборите, когато за политика не може да се говори, начинът на гласуване е тема номер едно.

В репортаж от Хасково екип на терен съобщава за проблеми с техниката за гласуване и добавя, че все пак изборите не са в опасност - всички могат да гласуват с хартия.

И в този материал, и в емисията новини след това, за гледащите не става ясно какъв е процентът на неизправните машини от общия им брой. А той - при три окончателно спрени и извадени от изборния процес устройства, няма и 1%.

Темата е водеща и при водещия на новините Росен Цветков. В емисията в 9 ч. той обрисува картина, която би възпряла от гласуване с машина дори тези, които вече са направили своя избор.

"Проблеми с машинното гласуване възникнаха в Хасковско и във Врачанско. От сутринта във Районната избирателна комисия - Враца има сигнали за неизправни устройства. Проблеми има и в Хайредин, Оряхово, Мездра и Козлодуй. Машините пускат не хартиени бюлетини или такива, в които не е отразен вотът на избирателя. Техници се опитват да отстранят повредите. Към момента машините с проблеми са 14, като сигналите постоянно се увеличават", казва той.

Броят на секциите, в които гражданите могат да упражнят вота си с устройство в район Враца, е 228 - видимо отново става дума за доста нисък процент дефектирали машини, а според данни на Районната избирателна комисия спрени окончателно са 5 - към часа на новините.

В следващите емисии на телевизията репортажите за проблемни машини се надграждат, контекстът обаче все така липсва.

Ако проблемът с машните не беше политически, може би нямаше да прави чак такова впечатление. Цял ден извънреден ефир трудно се прави, особено когато ограниченията в закона забраняват представянето на социологически прогнози, екзитполове и споменаването на политически сили.

Но дори и в последното си и единствено интервю в тази предизборна кампания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва израза "правят ала-бала с машините".

От предишните предсрочни избори насам машините са само принтери - те не произвеждат протоколи и не са ориентир за нищо повече, освен за вота на конкретния избирател.

Усещането за машинация с машините обаче съвсем умишлено се подхранва от определени политически субекти, а, както виждаме, и в днешния ден, вместо да стимулират вот, новинарските емисии неволно играят с политическата тревожност на избирателите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Избори - Новини

Какво става, ако гласувате с "Не подкрепям никого"

"Протестният" вот не влияе на изборния резултат

13:36 - 27.10.2024
Важно днес

Избирателната активност към 11:00 ч. е по-висока от тази през юни. Най-ниска е във Варна - 5,25%

Вижте колко е избирателната активност към 11:00 ч.

11:59 - 27.10.2024
Важно днес

Първи данни за избирателната активност на изборите към 10:00 ч.

Вижте каква е активността тази сутрин

10:17 - 27.10.2024
Важно днес

Варна гласува за депутати и районни кметове. ПП-ДБ и ГЕРБ са на балотаж

Варненци ще гласуват в една секция и за двата вота

09:28 - 27.10.2024
Важно днес

Партиен клуб е подпален в Кубрат

09:04 - 27.10.2024