Петима министри, пет комплекта народни представители, двама кметове, незнаен брой главни архитекти, държавни строителни контрольори, прокурори и шефове на институти за опазване на културното наследство се смениха, откакто тютюневите складове в Пловдив горяха като факли през 2016 г.

До днес останките им стърчат зад огради и се подпират на строителните скелета - цели шест години. А зад фасадата - небе.

Едва преди няколко месеца община Пловдив е успяла да освободи част от пътното платно на централната улица "Иван Вазов", докато чака собствениците на най-известния склад да преместят загражденията (ремонт още няма).

Една от съседните улици остава непроходима за коли и пешеходци заради разтурията от незаконното събаряне на друг през март 2016 г.

От обещанията за възстановяване на оригиналната архитектура с модерна конструкция на съсипаните стогодишни сгради в някогашния Тютюнев град не е изпълнено нищо. Междувременно Пловдив стана европейска столица на културата и десетки милиони се похарчиха за чест и слава - "батакът" си остана.

Ако това не е достатъчен сигнал за безстопанственост пред очите на всички жители - поредната смяна на властта стана чудесен фон за ново рушене в показен мутренски стил.

Часове след като един от бившите складове на бул. "Христо Ботев" най-после бе обявен за културен паметник, от него вече не остана нищо за опазване освен спомена.

По тъмно багерите довършиха започнатото преди седмица, а сега продължават да рушат останки от втора и трета сграда.

Всичко това се случи в антрактите между "спешните" PR-инспекции на министър Велислав Минеков, който измина два пъти разстоянието между София и Пловдив за един следобед, но така и не успя да спре унищожаването на историческите сгради. Кметът на Пловдив Здравко Димитров дори не си направи труда да го посрещне и изпрати - човекът се оказа в планиран годишен отпуск.

Унижението от тази институционална немощ не можеше да е по-нагледно и напълно заслужено.

От 2000 г. Тютюневият град има статут на резерват заради историческото наследство от следосвобожденския период - складовете може да не са с архитектурната и културна стойност на Стария град, Античния театър, Римския стадион или Базиликата в града, но въпреки това имат значение за историята на последните няколко поколения. Някои от тях са дарени на града от големия търговец и почетен гражданин на Пловдив Димитър Кудоглу. Самите сгради имат особени вътрешни дървени конструкции, които се нуждаят от по-специална грижа, за да оцелеят - а не от клечка кибрит или кофа на багер.

Само малка част от новите им собственици положиха истински усилия да ги съхранят и укрепят, вместо да разчистят скъпоструващите терени.

Те обаче дадоха няколко урока на държавата и общината, които са толкова елементарни, че безхаберието на всички "отговорни" фактори става още по-очевидно.

Първо - наследството на града може да се поддържа, а изоставянето на саморазруха не е финансов проблем, а престъпление.

Второ - лицемерната загриженост на министрите и кметовете, които си късат ризите пред руините на унищожени културни паметници, а после губят 6 години в бездействие, трябва най-после да престане.

Съвестните собственици би трябвало да получават помощи, а не да минават през месомелачка от административни безумия, когато се опитват да направят ремонт на имоти със специален статут.

Накрая - онзи, който е повярвал на собствената си безнаказаност и арогантност до такава степен, че си позволява да руши културен паметник в полунощ, за да освободи площадката като свършен факт, не трябва да получава друго строително разрешително освен за килията, в която ще прекара по-добрите дни от живота си занапред.

Да се надяваме, че поне този път наказанието ще е по-голямо от присъдата на клошаря, набеден за виновник при големия пожар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката" отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър