Тръбите на плажа в Китен хем законно събират дъждовна вода, хем ги няма по документи

Наводнението по Южното Черноморие изрови тръби, които са били скрити под пясъка на северния плаж в Китен. Веднага излязоха подозрения, че това е отходен канал. Местните власти категорично отрекоха.

Кметът на курортното градче Николай Марков увери, че тръбите са законни и не замърсяват, а представляват дъждовен колектор.

Съмнения за изливане на фекални води изплуваха и на плаж „Харманите“ в Созопол след наводнението. Там изпод пясъка се показа съоръжение, затрупано с камъни, а от него блика кафява вода с неприятна, според очевидци, миризма.

Институциите разпоредиха проверки дали по тръбите са минавали отходни води и дали те са се изливали в морето.

Още преди да приключат инспекциите, от РИОСВ-Бургас коментираха пред БНТ, че тръбите на плажовете "Хармани" и "Атлиман", представляват дъждовна канализация и проектите са поставянето им са съгласувани с РИОСВ.

Според данните за качеството на водата за къпане на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) обаче на северния плаж в Китен няма регистрирани нито зауствания на дъждовна канализация, нито на ВиК оператори.

В сайта на РЗИ-Бургас пише: „В района на плажа и зоната за къпане няма регистрирани канализационни зауствания. Отпадъчните води от жилищните и курортните сгради, разположени близо до зоната за къпане, се отвеждат в централната канализация на гр. Китен и се тласкат към пречиствателна станция за отпадъчни води ”Китен – Приморско". И още:

"В района на плажа и зоната за къпане няма регистрирани зауствания на дъждовна канализация".

Според доклада на РЗИ в района на плажа и зоната за къпане няма устия на реки, а в западния му край се зауства дере, което събира водите от прилежащите територии.

Изводът, които правят от РЗИ - Бургас за плаж "Атлиман" е следният: „Влияние върху качеството на водите в зоната за къпане може да окаже строителството на обекти, генериращи отпадъчни води, без да е съобразено изграждането на съоръжения за отвеждане, пречистване и заустване на отпадъчните води“.

Затова от РЗИ препоръчват "да не се разрешава в района строителство на нови, разширение или модернизация на обекти, генериращи отпадъчни води, без да има съоръжения за отвеждане, пречистване и заустване на отпадъчните води".

На плаж "Харманите" са регистрирани три дъждовни колектора, които не се оттичат в морето, според РЗИ

Пак според данните на здравната инспекция за водата в зоната за къпане на плаж "Харманите", там няма регистрирани канализационни зауствания, а "Отпадъчните води от гр. Созополл постъпват в пречиствателната станция на Созопол".

В района на плажа и зоната за къпане няма регистрирани индивидуални зауствани, но отпадъчните води от някои жилищни и хотелски комплекс се събират в безотточни резервоари или локални пречиствателни станции за отпадъчни води . След това се извозват пречиствателна станция със специализиран транспорт за последваща обработка. Според РЗИ Бургас "Това решение е неекологосъобразно и създава риск за нерегламентирано замърсяване с непречистени отпадъчни води"

В досието на плаж "Харманите" са регистрирани и три колектора за дъждовна вода. Посочени са и техните координати. Първият е до хотел „Лотос” между 1 и 2 спасителен пост. Вторият дъждовен колектор се намира на югоизток, а третият дъждовен колектор излиза до дюната между 5-т и 6-и спасителен пост.

"Водата от колекторите попива/ в пясъка около тръбите, поради което няма видимо заустване на същите в морето", се казва в доклада на РЗИ.

Битовите отпадъци от плажа и населеното място се събират в контейнери, които се извозват периодично и не повлияват качествата на водите за къпане в зоната.

Според заключението на РЗИ, основни замърсители на водите са различни източници, които не са обхванати от канализацията на града и заустват нерегламентирано отпадъчни води в Черно море.

"Причина за проблемите, които могат да възникнат в зоната за къпане, е голямото строителство, което е извършено през последните години, без да е съобразено с капацитетните възможности на канализационната мрежа и възможността за пречистване на отпадъчните води. В района на плажа е изградено аварийното заустване на каналната помпена станция", се казва в досието на зоната за къпане на плаж "Харманите" в Созопол.

Датата на последно преразглежане на профила на водата за къпане и за двата плажа, посочена в доклада, е 30 април 2023 г.

На фона на обясненията на РИОСВ, че тръбите на "Атлиман" са държовни, законни и съгласувани, екологът, експерт и политик Тома Белев похита ввъ фейсбук кой точно закон допуска подобни зауствания, било то и на дъждовна вода. Според него подобни действия са неправомерни.

МОСВ проверява съмнителните тръби в Черно море

Незаконни тръби за отходни води "изплуваха" на наводнените плажове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024