Традицията с грозните коледни пуловери продължава – Microsoft почти разпродаде "кламера"

За пета поредна година модата на грозните коледни пуловери продължава с пълна сила като тазгодишният ‘’Windows Ugly Sweater” на Microsoft включва асистента за потребителски интерфейс Clippy.

Всичко започва като шега през 2017 г., когато Microsoft кани хората да изберат между три грозни пуловера, направени от техни дизайнери. Откликът впоследствие е толкова сериозен, че през 2018 г. компанията създава партида от 100 пуловера за инфлуенсъри и журналисти с тема Windows 95.

,,Хората полудяха, буквално се молеха да ги направим.", споделя Меган Мюлеман, старши мениджър социални медии в Microsoft, пред The Verge, и добавя:

,,Почитателите ни наистина изпитват носталгия по Windows. Ние сме една от малкото технологични марки на повече от 30 години, много хора буквално са израснали с нас.“

В крайна сметка "Windows Ugly Sweater" започва да се продава - първо с дизайн на MS Paint през 2020 г., след това с щампа, вдъхновена от Minesweeper (играта със скритите мини) през 2021 г.

 MS Paint; Minesweeper; WIndows Ugly Sweater, грозен коледен пуловер

Избраникът на този сезон е Clippy (Clippit) – асистентът за потребителски интерфейс, който идва в пакет с Microsoft Office от 1997 г. Clippy е може би най-известният и най-мразен асистент за потребителски интерфейс в историята на компютрите въобще.

Официалното име на програмата е Office Assistant, а кламерът, който беше аватарът "по default", остана в историята.

Clippy е възкресен през 2019 г. за Microsoft Teams, но скоро бива бързо бива "убит". Ход, който вътрешен човек на Microsoft описва като резултат от недоволство на ,,ченгетата на марката". В момента асистентът "живее" единствено под формата на стандартните емотикони за кламери на Windows и стикери в Microsoft Teams.

„Clippy винаги е бил в съзнанието ни. Обсъждахме го всяка година“, коментира Мюлеман.

Clippy - Windows Ugly Sweater

Без значение дали си спомняте анимирания кламер с добро или лошо, той е част от наследството на класическия Microsoft на Бил Гейтс и Стив Балмър.

Може да намерите ‘‘Windows Ugly Sweater: Clippy Edition“ в Xbox Gear Shop и да го 75 долара или 144 лева. Повечето размери вече са разпродадени и не е ясно дали и кога ще има презераждане. Преди да се оплачете от цената, имайте предвид, че всички приходи от пуловера се даряват на образователната неправителствена организация College Success Foundation, като Microsoft добавя допълнителни 100 000 долара отгоре.

В последните години носенето на “грозни коледни пуловери” става все по-устойчива тенденция, подсилвана от социалните мрежи и брандовете, които пускат свои дизайни.

Едни от най-иконичните модели идват от ирландския Lidl, като миналогодишният се появи върху Адам Драйвър на плакат от “House of Gucci” (с помощта на Photoshop, публикувано от официалния Lidl Ирландия). Тази година ритейлърът продължава традицията с пародийна кампания на филмите „Елф“ и „Сам вкъщи“.

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024