Смъртта на Ли Сон-гюн от "Паразит" провокира бунт срещу полицията и медиите в Южна Корея

Десетки артисти, режисьори, продуценти и представители на културни организации се събраха на протест след трагичната смърт на актьора Ли Сон-гюн от филма "Паразит" - носител на "Оскар" от 2020 г.

Ли посегна на живота си в края на декември 2023 г., два месеца след като стана обект на публичен скандал заради полицейско разследване за предполагаема употреба на наркотици.

Личният му живот беше съсипан заради сензационното отразяване на случая в таблоидите. Полицията го е привиквала 3 пъти на разпити, като последният от тях е продължил цели 19 часа.

Южна Корея преследва притежанието на наркотици - дори на марихуана - по извънредно твърд начин. Наказанията за редовна употреба може да достигнат до 10 години лишаване от свобода.

"Трите му явявания в полицията бяха излъчвани на живо от медиите. Записите от разпити, които го уличават в престъпление, бяха разпространени публично. Накрая той взе трагичното решение да се самоубие след третия 19-часов разпит", казва Бонг Джун-хо, режисьорът на "Паразит", който е работил с Ли Сон-гюн и сега оглавява протеста на гилдията.

Актьорът е твърдял, че е бил подлъган да вземе наркотици и е настоявал да бъде подложен на полиграф, за да докаже, че не лъже.

Два от наркотестовете му са били негативни - както проба от урина, така и изследване на проба от косата му, което е трябвало да покаже евентуални следи от по-продължителен прием на упойващи вещества.

Въпреки всичко медийният и полицейският натиск върху него е продължил. До момента, в който той не е издържал на тормоза.

Обвинението срещу Ли Сон-гюн се е отразило и върху кариерата му - един от най-популярните актьори в Южна Корея е изгубил две предложения за работа заради шума около скандала.

Актьорът е станал и жертва на изнудване, вследствие на което е изгубил 230 000 долара.

Ли е дал парите като откуп, за да спре публикуването на компрометираща информация за личния му живот - това, че е имал любовна връзка с 29-годишна сервитьорка от бар в Сеул. Именно тя го е накарала да плати внушителната сума, след като му е казала, че аферата им е разкрита от "хакер".

Междувременно друга жена е опитала да го накара да ѝ плати около 30 000 долара, под заплаха, че ще съобщи в полицията за това, че той е вземал наркотици. Смята се, че тя е подала сигнала срещу него, след като Ли е отказал да се поддаде на изнудването ѝ.

И двете жени имат криминално минало и са се познавали от предишен престой в затвора. След смъртта на Ли те бяха арестувани и обвинени.

Сега колегите и приятелите на покойния актьор настояват за пълна проверка на действията на полицията, но и на журналистите, отразявали случая.

Дори обществената телевизия KBS е подложена на тежки критики заради излъчването на записи от лични телефонни разговори между актьора и любовницата му.

Агенцията Hodu & U, която е представлявала Ли, вече обяви, че ще заведе дела срещу медиите, които са допринесли за стреса му, докато са разпространявали фалшива информация за разследването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024