Тръмп би насърчил Русия да "прави каквото си поиска" с държавите от НАТО, които не си плащат Снимка: © Getty

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че би насърчил Русия да прави "каквото си поиска" с всяка страна членка на НАТО, която не изпълнява поставените 2% от БВП разходи за отбрана.

С думите си той на практика призна, че ако бъде преизбран, няма да спазва клаузата за колективна отбрана, която е в основата на Алианса.

"НАТО беше разбит, докато не се появих аз“, обяви Тръмп на митинг в Конуей, Южна Каролина, на 10 февруари.

От трибуната той разказа спомен от миналото, според който "един от президентите на голяма държава" го попитал дали САЩ ще продължат да защитават страните от военния съюз, в случай че бъдат нападнати от Русия, но "не си плащат".

"Не, няма да ви защитя", отвърнал Тръмп на неназования президент.

"Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си искат, по дяволите. Трябва да си платите. Трябва да си плащате сметките“, подчерта още той.

В основата на Организацията на Северноатлантическия договор стои обещанието за колективна отбрана - че нападението срещу една държава членка е нападение срещу всички държави в алианса.

Тръмп отдавна се оплаква от сумата, която другите държави в НАТО харчат за отбрана в сравнение със САЩ, и многократно е заплашвал да изтегли страната от Алианса.

Последните му думи са най-прякото признание, че не възнамерява да защитава съюзниците от руски нападения, ако бъде преизбран на изборите през март.

Последва незабавна реакция от Белия дом, откъдето нарекоха думите му "ужасяващи".

"Президентът Байдън възстанови нашите съюзи и ни направи по-силни в света, защото знае, че първата отговорност на всеки главнокомандващ е да осигури безопасността на американския народ и да остане верен на ценностите, които ни обединяват. Насърчаването на инвазиите на най-близките ни съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и икономиката ни у дома", се казва в изявление на говорителя на Белия дом Андрю Бейтс.

В продължение на години Тръмп описваше неточно начина, по който се финансира НАТО, отбелязва CNN.

Целта на Алианса е всяка страна членка да изразходва минимум 2 % от брутния вътрешен продукт за отбрана, но повечето държави все още не успяват да я постигнат. Тази цифра обаче не е обвързващ договор - страните членки не са пропускали да платят своя дял от общия бюджет на НАТО за управление на организацията.


Тъкър Карлсън направи двучасово интервю с Путин и... нищо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024