Президентът, порно звездата и историческото обвинение срещу Тръмп Снимка: © Getty Images

Доналд Тръмп получи обвинение в престъпление от съдебно жури в Манхатън и стана първият президент на САЩ в подобна ситуация. Подозренията са, че по време на предизборната кампания през 2016 г. той е платил голяма сума пари на порнозвездата Сторми Даниълс, за да може тя да си мълчи за тяхна любовна афера.

Конкретните обвинения все още не са известни, тъй като обвинителният акт остава тайна. По информация на CNN Тръмп е изправен пред повече от 30 обвинения, свързани с бизнес измами.

45-ият президент на САЩ заяви, че е "напълно невинен" и посочи, че няма да се откаже от президентската надпревара през 2024 г. Той обвини демократа Браг, че се опитва да навреди на шансовете му да спечели преизбирането срещу президента демократ Джо Байдън.

"Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята", каза той в изявление.

Малко след това Тръмп призова поддръжниците си да осигурят пари за правна защита. Според кампанията му той е събрал над 2 млн. долара, откакто на 18 март неправилно прогнозира, че ще бъде арестуван.

Тръмп, който според социологическите проучвания е фаворит за номинацията на републиканците през 2024 г., получи подкрепа от редица свои потенциални претенденти, включително от губернатора на Флорида Рон Десантис и бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Обвиненията вероятно ще бъдат разсекретени от съдия през следващите дни. Адвокатите на Тръмп - Сюзън Нечелес и Джоузеф Такопина заявиха, че "енергично ще се борят" срещу обвиненията.

Разследването в Манхатън е едно от няколкото правни предизвикателства, пред които е изправен Тръмп.

Представители на Демократическата партия отвърнаха на обвиненията в преследване, като заявиха, че ако бившият президент е нарушил закона, то трябва да му бъдат повдигнати обвинения като на всеки американец. Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър подчерта:

"Не трябва да има никакво външно политическо влияние, сплашване или намеса в делото. Насърчавам както критиците, така и поддръжниците на г-н Тръмп да оставят процеса да протече мирно и в съответствие със закона".

В хода на делото Тръмп не е давал показания. Той отрича да е извършил нарушение, като твърди, че е дал въпросните плащанията в следствие на изнудване от страна на Даниълс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024