Тръмп обяви Орбан за лидер на Турция и пренаписа географията на Европа

Бившият американски президент Доналд Тръмп изпадна в комична ситуация по време на предизборен митинг, докато се опитваше да се самоизтъкне.

В речта си Тръмп обяви унгарския премиер Виктор Орбан за правителствен ръководител на Турция.

"Някой чувал ли е за Виктор Орбан?", пита Тръмп към симпатизантите си в Дери, щата Ню Хемпшир, след което им подсказва: "Той вероятно е един от най-силните лидери по света. Нали? Той е лидерът на Турция".

Малко след това той заявява, че Орбан имал "фронт с Русия" - не е ясно какво е искал да каже бившият президент на САЩ, защото твърдението му няма смисъл нито в буквално, нито в преносно значение. Унгария няма граница с Русия, а Орбан не е в конфликт с руския режим, напротив, той е единственият правителствен ръководител в ЕС, който се среща лично с Путин и договаря допълнителни доставки на гориво от Русия след войната в Украйна.

Тръмп явно усеща, че допуска грешки в описанието на Орбан, поради което внезапно сменя темата и призовава хората в залата да седнат на столовете си, докато го слушат.

Веднага след това отклонение той отново се връща към темата за Орбан, но вече правилно го нарича "ръководителя на Унгария".

Целта на споменаването му всъщност е желанието на Тръмп да дискредитира Джо Байдън.

Тръмп твърди, че когато попитали Орбан какво би препоръчал на американския президент (от позицията си на "много силен лидер"), премиерът на Унгария отговорил: "Ще кажа на Байдън да подаде оставка и да остави Тръмп да бъде президент", защото никой друг не се справял толкова добре с Русия, Китай и Северна Корея, колкото Тръмп.

Той продължава с твърдения, че ако е на власт, нямало да допусне войната в Украйна и нападението на "Хамас" срещу Израел, защото по негово време "нямаше войни и бихме 100% ИДИЛ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024