Тръмп похвали дружбата си с Путин на срещата си със Зеленски Снимка: © Getty Images

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп се срещна с Володимир Зеленски няколко дни след като обвини украинския държавен глава за това, че не е влязъл в договорки с Владимир Путин след началото на руската военна инвазия.

Тръмп използва случая, за да се похвали с "много добрите си отношения" с Путин, и обяви, че ако победи на 5 ноември "ще разрешим нещата много бързо".

Войната в Украйна продължава вече две години и половина. От изказванията на Тръмп се разбира, че той си представя "разрешението" като позволяване на Русия да запази вече окупираните територии.

"Надявам се, че ние ще имаме по-добри отношения помежду си", коментира Володимир Зеленски, докато домакинът му говореше за Путин.

Двамата с Тръмп са в конфликт още от 2020 г., когато американският президент беше направил опит да "изтъргува" тогавашната военна помощ за Украйна срещу натиск върху Зеленски да започне разследване срещу Джо Байдън (тогава кандидат за президент) и сина му Хънтър.

Това не се случи, Тръмп замрази помощта в нарушение на решение на Конгреса - и това доведе до първата успешна процедура по импийчмънт срещу него.

От 2022 г. насам той постоянно критикува американската политика за подкрепа на украинската армия в съпротивата ѝ срещу войските на Путин.

Срещата между двамата на 27 септември се проведе в Trump Tower, като снимките на фоторепортерите показват гигантската маса, която Тръмп е избрал за преговорите с украинския президент. Тя напомня за интериорните решения, с които Владимир Путин демонстрираше дистанцията си спрямо европейските лидери, докато те все още посещаваха Москва.

В последващо изявление по Fox News Доналд Тръмп повтори, че смята, че е възможно справедливо споразумение между Русия и Украйна и то можело да се постигне бързо. На въпрос какво си представя под "справедливо" решение, той отказа да отгооври.

Тръмп обаче обяви, че според него и Зеленски, и Путин искали войната да спре и това било "добра комбинация".

Украинският президент все пак подчерта, че е важно руската армия да бъде изтласкана отвъд границите на държавата.

"Тази война не трябваше да започва. Проблемът е, че Путин изби толкова много хора - ние трябва да направим всичко възможно да го накараме да спре войната. Той е на наша територия. Това е най-важното. Той е на наша територия и ние трябва да го накараме да спре войната с всички сили", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024