Статията е обновена на 13 ноември.


Надеждите на Доналд Тръмп за триумфално завръщане в политиката удариха на камък.

Очакванията за тежък "наказателен" вот срещу Демократите на 8 ноември в полза на републикански кандидати, подкрепяни от Тръмп, всъщност се оказаха неоснователни.

Опозицията най-вероятно ще си върне контрола върху долната камара на Конгреса, но е много далеч от тотално поражение над действащата администрация.

  • 1 щата още няма избран победител в битката за Сената, където засега Демократие водят 50:49 мандата - Джорджия;
  • Мнозинството в Камарата на представителите клони към Републиканците, като според прогнозите на CNN те са на няколко мандата от победата. От 2020 г. досега Демократите държаха и двете камари.

Републиканците обаче губят сенаторско място от Пенсилвания, след като Джон Фетерман победи популярния ТВ-водещ Мехмед Оз - един от лично подкрепените от Тръмп кандидати.

Тюдър Диксън - също фаворитка на бившия президент - не успя да спечели изборите за губернатор в Мичиган. Победителят е демократката Гречен Уитмър, която беше заплашвана с отвличане от радикализирани републиканци след отказа да признаят загубата през 2020.

В Невада Кортес Масто изпреварва с малка разлика опонента си от Републиканската партия - Адам Лаксолт, бивш главен прокурор на щата, подкрепян от експрезидента Доналд Тръмп.

В Аризона бившият астронавт от Демократите Марк Кели спечели изборите срещу опонента му - републиканеца Блейк Мастърс.

Нещо повече: Някогашната "партия на Тръмп" се сдоби с нов амбициозен претендент за Белия дом през 2024 г. - губернатора на Флорида Рон деСантис.

Той е преизбран с 20-процентова преднина пред съперника си, като събира голяма подкрепа от испаноговорящите общности и райони с повече регистрирани избиратели - Демократи, отколкото Републиканци.

ДеСантис се прочу по време на Covid-пандемията с отказа да налага мерки за локдаун в щата въпреки високата заболяемост.

Той определя Флорида като "убежище на здравия разум във време, в което светът полудя".

Активен противник е и на лявото крило в Демократическата партия.

  • Axios коментира, че ДеСантис има огромно желание да се кандидатира за президент върху платформа, сходна с тази на Доналд Тръмп - но с преимуществото, че няма да отблъсне колебаещи се избиратели.
  • Изборите от 8 ноември доказват, че издигането на кандидатите, близки до бившия американски лидер, е струвало скъпо на Републиканската партия.

Тръмп обаче едва ли ще се откаже от кампанията за Белия дом без битка. При гласуването на 8 ноември той предупреди ДеСантис, че "знае повече неща за него от съпругата му" и че някои от тях "не са особено ласкави".

Журналистът от NYT Маги Хаберман, която следи кариерата на Доналд Тръмп от десетилетия, пише в Twitter, че той е бил "вбесен" след изборните резултати - особено заради загубата на Мехмет Оз в Пенсилвания.

Тя цитира свои източници, според които Тръмп е обвинявал всички свои съветници - включително съпругата си Мелания - за това, че са му препоръчали д-р Оз.

Хора от екипа му се опитват да го убедят да отложи намерението си да обяви начало на кампанията си за президентските избори с една седмица.

Няколко души от Републиканската партия са му писали, за да го попитат дали ще забави анонса си. Опасенията са, че подобен ход може да бъде "признание" за неуспеха от междинните избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024