Снимка: © White House

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че армията е набелязала 52 обекта в Иран, които ще бъдат унищожени "много бързи и много тежко", в случай че Техеран организира нападения срещу американски граждани или обекти. 

"Иран говори много смело за атаки срещу определени обекти на САЩ като отмъщение за това, че освободихме света от техния терористичен лидер, който току-що беше убил американски гражданин и рани много други. Да не говорим за всички хора, които бяха избити по негово време, включително - стотици протестиращи в Иран съвсем наскоро", пише Доналд Тръмп в профила си в Twitter по повод ескалацията на напрежението след ликвидирането на ген. Касем Солеймани, командир на иранските спецчасти "Ал Кудс". 

"Той вече атакува нашето посолство и се готвеше за нови удари по други локации. Иран не прави нищо друго, освен да създава проблеми от дълги години. Нека това да послужи като ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, че ако Иран атакува американски граждани или обекти, ние сме набелязали 52 обекта в Иран (символизиращи 52 американски пленници, задържани от Иран преди много години)", пише Тръмп. 

Той посочва, че някои от целите, които армията е готова да удари, са "от много високо ниво и са важни за Иран и иранската култура".  "САЩ не желае повече заплахи", завършва посланието на Тръмп. 

Коментарът за 52-та пленници е препратка към заложническата криза от ноември 1979 г., когато десетки американци са задържани в продължение на година от революционните власти. Пленниците са арестувани по време на щурм в посолството на САЩ в Техеран с искане за замяната им срещу детронирания ирански шах Мохамад Реза Пахлави. Освободени са едва след 444 дни. Част от събитията около кризата са описани в сюжета на филма "Арго".  

Междувременно министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф предупреди Тръмп, че унищожаването на обекти от културното наследство на страната би представлявало военно престъпление. "Независимо от съпротивата, краят на зловредното американско присъствие в Западна Азия започна", написа той в Twitter. 

Иранският министър на информацията Мохамед-Джавад Азари Джахроми определи Доналд Тръмп като "терорист в костюм" и сравни заплахите му срещу културни обекти с активността на "ИДИЛ, Хитлер и Чингис Хан".

"Всички те мразеха културата. Тръмп е "терорист в костюм". Той ще научи историята много скоро, защото никой не може да победи "великата иранска нация и култура". 

По-късно в неделя държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че въпросните 52 обекта са "законни мишени", а евентуалното им ликвидиране "има само една цел - защита и отбрана на Америка".

Помпео посочи, че Тръмп "не желае война" и че не е имал предвид унищожаване на обекти от културното наследство на Иран. 

Прочетете още: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"