До 30 дни демонтират фигурите на Паметника на Съветската армия в София Снимка: © Нова ТВ

До 30 дни ще бъдат демонтирани фигурите на Паметника на съветската армия в София. Това стана ясно от думите на кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайков по БНТ.

Предстои да се уточни къде ще бъдат преместени скулптурите. Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос.

Според част от идеите може да се запазят фундаментите, ако се реши там да има друг паметник. Но ако районът се превърне в куклен театър или парк, те няма да са необходими, стана ясно от думите на Трайков.

"Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще", обясни Трайчо Трайков.

Паметникът на Съветската армия се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Това се казва в заключението на експертната проверка на областната администрация в София.

В становище, публикувано на сайта на администрацията, се казва, че монументът може да доведе до сериозни инциденти предвид лошото му състояние.

Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите, пишат още експертите.

Малко след като стана ясно заключението, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че Планът за безопасност, свързан с демонтажа, вече е подписан и се очаква неговото изпълнение.

Около Монумента на Червената окупационна армия (МОЧА), както от години активисти, настояващи за премахването му го наричат, беше поставена втора обезопасителна ограда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024