"Тренд": Преднината на ГЕРБ се увеличава. Всеки втори не одобрява президента Радев Снимка: © Народно събрание

Над половината българи нямат доверие към работата на президента Румен Радев. Такава картина показва ново социологическо проучване на "Тренд"*, реализирано в периода 2-8 септември 2023 г.

Отрицателната оценка за неговата работа остава висока - 52%, като Радев все пак успява да привлече 36% от симпатиите на хората. Нагласите са близки с тези от подобно проучване през юли, въпреки че оттогава насам държавният глава изостри тона си срещу управляващите и почти не пропуска възможност да ги критикува по редица теми, включително предлаганите промени в Конституцията, казуса с освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров и други.

Междувременно парламентът запазва традиционно ниски нива на положителна оценка - 14%, като 22% изразяват положителна оценка към работата на правителството на Николай Денков. Неодобрението обаче се повишава в трето поредно изследване, посочват от "Тренд", като през септември то стига до 68%.

Най-голям дял на подкрепа, правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), като над три четвърти от тях подкрепят кабинета. Симпатизантите на ГЕРБ продължават да са разделени по този въпрос в две приблизително равни групи.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо данните от юли. Но близо половината от анкетираните българи (47%) посочват, че такива не са необходими.

Дори и да се проведат такива, проучването не показва особена динамика в електоралната картината. ГЕРБ отново е първа политическа сила с 24,9% подкрепа, като увеличава преднината си пред ПП-ДБ. Това обаче не се дължи на по-висока подкрепа за партията на Бойко Борисов, а на намален такъв за новото обединение. При избори днес за ПП-ДБ биха гласували 18,3%.

В класацията за подкрепа на политическите партии няма особени размествания. "Възраждане" е трета с 16,1%, следвана от ДПС (13,4%) и БСП (8,7%). "Има такъв народ" също влиза в парламента с 4,2% подкрепа. Под чертата за влизане в Народното събрание остават "Левицата" и "Български възход".


*Изследването на "Тренд" е проведено между 2 и 8 септември 2023 г.. Проведени са 1002 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ години, по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. То е направено по поръчка на "24 часа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ похвалиха "изключително щедрото" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия заради нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024
Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Спорт

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Как Моника съчетава активността с професията си

08:30 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024