Трета нощ на безредици и палежи във Франция, над 400 души са арестувани Снимка: © Getty Images

Размирици, подпалени автомобили и стотици арестувани въпреки 40-те хиляди полицаи на терен по време на третата нощ на протести във Франция. Демонстрациите в четвъртък продължиха да ескалират в различни градове на страната, след като полицай застреля 17-годишен младеж, отказал да се подчини при пътна проверка.

В някои части на Франция бе наложен комендантски час, а транспортните услуги бяха затворени рано от съображения за сигурност.

Въпреки призивите на правителството за спокойствие и обещанията, че редът ще бъде възстановен, по улиците на парижкото предградие Нантер – където във вторник бе застрелян 17-годишният Наел – протестиращите подпалиха автомобили, блокираха улици и хвърляха снаряди по полицията.

По-късно през нощта се стигна до палеж на банка. В централната част на Париж е разбит магазин за обувки Nike, арестувани са 14 души, а други 16 са задържани с откраднати предмети.

Националната полиция съобщи за нови инциденти в Марсилия, Лион, По, Тулуза и Лил, включително пожари, включително в автобусно депо в предградие северно от столицата.

Само през миналата нощ са арестувани повече от 400 души.

До бурните протести се стигна, след като 17-годишният Наел бе прострелян във вторник сутринта. Първоначално той не успял да спре, след като управляваният от него Mercedes AMG бил забелязан в бус лентата. Двама полицейски служители настигнали автомобила в задръстване.

Когато автомобилът се опитал да се измъкне, единият полицай стрелял от близко разстояние през прозореца на шофьора. Наел починал от един изстрел, изпратил куршум в лявата ръка и гърдите му.

Полицаят призна, че е произвел смъртоносния изстрел, като е заявил пред следователите, че е искал да предотврати преследването на колата. По думите му тийнейджърът е извършил няколко пътни нарушения.

Наел е бил известен на полицията с това, че и по-рано не е изпълнявал нареждания за спиране на пътно превозно средство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023