Трети ден фиаско: Търси се мнозинство за избора на председател на долната камара на Конгреса Снимка: © Getty Images

Фиаското около избора на лидера на Републиканската партия в долната камара на американския Конгрес Кевин Маккарти за нов председател на Камарата на представителите на САЩ продължава трети ден.

Необходимото мнозинство от 218 гласа все още не се очертава на хоризонта. Неуспешните гласуванията са общо шест. Седмият вот ще се проведе този четвъртък.

Това не е първият случай, в който Камарата не може да избере свой председател, но подобна криза е виждана преди 100 години за последен път: При гласуването през 1856 г. са били необходими 2 месеца и 133 поредни вота, докато бъде избран председател.

Решението в момента се търси чрез преговори. Опонентите на 57-годишния представител на Калифорния в партията изглежда не са склонни да се откажат от позицията си. Маккарти също не желае да оттегли кандидатурата си.

Без избран председател конгресмените няма как да положат клетва.

Републиканците имат неустойчиво мнозинство от 222 гласа срещу 212 на Демократите в долната камара.

Конфликтът изважда наяве голямото разделение не просто в американското общество, но и вътре в републиканската партия. Много от опонентите на Маккарти са върли фенове на Тръмп.

Засега Тръмп формално стои зад Маккарти и дори го нарича „моят Кевин“. Бившият президент отказа да го защити точно преди гласуването на 3 януари, независимо от опитите на екипа на кандидата за председател на Камарата на представителите да го убедят, че това е важно.

След първите три неуспешни гласувания и отчаяна молба за помощ от Маккарти, Тръмп все пак поднови подкрепата си в сряда. Републиканците не бива да превръщат победата си на изборите за Конгреса в поражение чрез спор за председателския пост, предупреди Тръмп.

Някои от хората на Тръмп обаче продължават да се борят срещу избора на Маккарти. Кандидатът за говорител просто не е достатъчно радикален за вкуса им.

Сякаш части от движението на Тръмп са заживели собствен живот и са станали неконтролируеми за Тръмп, което също може да се тълкува като поредно доказателство за намаляващото влияние на бившия президент в неговата партия.

Бунтът на опонентите на Маккарти е свързан и с техния собствен PR. Двама от по-младите депутати Лорън Бобърт и Мат Гец имат своя звезден миг като като политици, настроени срещу системата чрез максимална съпротива срещу „счупения Вашингтон“.

В момента те са център на внимание, като мини версии на Тръмп или дори наследници на Тръмп. Те не се страхуват от бившия президент, очевидно и не разчитат сериозно на неговото завръщане като държавен глава.

Това стана ясно в сряда по време на кратко появяване на Бобърт, когато тя сякаш се подигра с Тръмп. След това дори номинира представителя на Флорида Байрън Доналдс за опонент на Маккарти. Между другото Бобърт спомена за обаждане от Тръмп. Тя каза, че техният „любим президент“ е настоял да се откажат от позицията си срещу Маккарти.

Трябва да се случи обратното: Тръмп трябва да каже на Маккарти да се откаже. „Той няма необходимите гласове.", настоява Бобърт.

На втория ден от сблъсъка в Камарата на представителите вече можеха да се наблюдават единични дуели с викове между поддръжници и противници на Маккарти. Демократите от своя страна се подиграваха на хаоса, който наблюдават отстрани.

Основният проблем за републиканците обаче е друг - изборът на председател за Камарата на представителите всъщност трябваше да бъде най-лесната задача за този законодателен период. Дори ако Маккарти (или алтернативен кандидат) се съгласи на компромис с вътрешната опозиция, конфликтът предвещава по-нататъшни спорове в бъдеще.

С крехкото си мнозинство от само четири гласа, недоволните републиканци могат да продължат да торпилират политическите проекти на ръководството в бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023