Трети ден фиаско: Търси се мнозинство за избора на председател на долната камара на Конгреса Снимка: © Getty Images

Фиаското около избора на лидера на Републиканската партия в долната камара на американския Конгрес Кевин Маккарти за нов председател на Камарата на представителите на САЩ продължава трети ден.

Необходимото мнозинство от 218 гласа все още не се очертава на хоризонта. Неуспешните гласуванията са общо шест. Седмият вот ще се проведе този четвъртък.

Това не е първият случай, в който Камарата не може да избере свой председател, но подобна криза е виждана преди 100 години за последен път: При гласуването през 1856 г. са били необходими 2 месеца и 133 поредни вота, докато бъде избран председател.

Решението в момента се търси чрез преговори. Опонентите на 57-годишния представител на Калифорния в партията изглежда не са склонни да се откажат от позицията си. Маккарти също не желае да оттегли кандидатурата си.

Без избран председател конгресмените няма как да положат клетва.

Републиканците имат неустойчиво мнозинство от 222 гласа срещу 212 на Демократите в долната камара.

Конфликтът изважда наяве голямото разделение не просто в американското общество, но и вътре в републиканската партия. Много от опонентите на Маккарти са върли фенове на Тръмп.

Засега Тръмп формално стои зад Маккарти и дори го нарича „моят Кевин“. Бившият президент отказа да го защити точно преди гласуването на 3 януари, независимо от опитите на екипа на кандидата за председател на Камарата на представителите да го убедят, че това е важно.

След първите три неуспешни гласувания и отчаяна молба за помощ от Маккарти, Тръмп все пак поднови подкрепата си в сряда. Републиканците не бива да превръщат победата си на изборите за Конгреса в поражение чрез спор за председателския пост, предупреди Тръмп.

Някои от хората на Тръмп обаче продължават да се борят срещу избора на Маккарти. Кандидатът за говорител просто не е достатъчно радикален за вкуса им.

Сякаш части от движението на Тръмп са заживели собствен живот и са станали неконтролируеми за Тръмп, което също може да се тълкува като поредно доказателство за намаляващото влияние на бившия президент в неговата партия.

Бунтът на опонентите на Маккарти е свързан и с техния собствен PR. Двама от по-младите депутати Лорън Бобърт и Мат Гец имат своя звезден миг като като политици, настроени срещу системата чрез максимална съпротива срещу „счупения Вашингтон“.

В момента те са център на внимание, като мини версии на Тръмп или дори наследници на Тръмп. Те не се страхуват от бившия президент, очевидно и не разчитат сериозно на неговото завръщане като държавен глава.

Това стана ясно в сряда по време на кратко появяване на Бобърт, когато тя сякаш се подигра с Тръмп. След това дори номинира представителя на Флорида Байрън Доналдс за опонент на Маккарти. Между другото Бобърт спомена за обаждане от Тръмп. Тя каза, че техният „любим президент“ е настоял да се откажат от позицията си срещу Маккарти.

Трябва да се случи обратното: Тръмп трябва да каже на Маккарти да се откаже. „Той няма необходимите гласове.", настоява Бобърт.

На втория ден от сблъсъка в Камарата на представителите вече можеха да се наблюдават единични дуели с викове между поддръжници и противници на Маккарти. Демократите от своя страна се подиграваха на хаоса, който наблюдават отстрани.

Основният проблем за републиканците обаче е друг - изборът на председател за Камарата на представителите всъщност трябваше да бъде най-лесната задача за този законодателен период. Дори ако Маккарти (или алтернативен кандидат) се съгласи на компромис с вътрешната опозиция, конфликтът предвещава по-нататъшни спорове в бъдеще.

С крехкото си мнозинство от само четири гласа, недоволните републиканци могат да продължат да торпилират политическите проекти на ръководството в бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Кючук: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган

Кючук отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

18:01 - 14.07.2024
Живот

Принцесата на Уелс се появи на Уимбълдън за финала на мъжкия тенис турнир

Това е втората ѝ публична поява след операцията на корема и поставената диагноза рак по-рано тази година. 

16:27 - 14.07.2024
Важно днес

Затвориха автомагистрала "Хемус" в посока Варна – Шумен заради пожар

Видимостта в района е силно затруднена.

15:52 - 14.07.2024
Важно днес

Арестуваха американския рапър Уиз Калифа след концерт в Румъния

Срещу него вече има повдигнато обвинение за незаконно притежание на "високорискови наркотични вещества".

15:17 - 14.07.2024
Живот

Холивудският актьор Еди Мърфи се венча за дългогодишната си годеница Пейдж Бътчър

Това е вторият брак за Мърфи и първият за Бътчър.

14:42 - 14.07.2024
Важно днес

Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС - именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Ахмед Доган оставки.

13:36 - 14.07.2024
Важно днес

Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота.

12:46 - 14.07.2024
Важно днес

Буря отмени най-големия музикален фестивал в Словакия, има ранени. Вижте хронологията

На фестивала, който се провежда близо до летище Тренчин в северната част на страната, са присъствали близо 30 000 души.

11:18 - 14.07.2024
Важно днес

Потушен е огънят, пламнал в подлеза на метростанция "Сердика" в София (Обновена)

На снимки, споделени в социалните мрежи, се вижда, че задимяването е било огромно.

10:36 - 14.07.2024