Третият от изборите в Турция реши кого ще подкрепи - Ердоган или Кълъчдароглу Снимка: © Getty Images

Крайнодестният Синан Оган, който завърши трети на президентските избори в Турция, ще подкрепи президента Реджеп Тайп Ердоган на балотажа тази неделя.

Оган събра малко над 5% от гласовете на първия тур и от миналата седмица всички погледи са насочени към него, тъй като подкрепата му за един от двата кандидати на втори тур може да се окаже от решаващо значение. Броени дни преди вота той обяви, че застава на страната на настоящия президент и призова поддръжниците си да гласуват за него:

"За втория тур на изборите обявявам, че ще подкрепя кандидатурата на президента Реджеп Тайип Ердоган", каза Оган, цитиран от държавната телевизия ТРТ.

В неделя се очаква развръзката от оспорваните президентски избори в Турция. Основният съперник на Ердоган е лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който на първи тур събра 44,9%, докато държавният глава получи 49,5%.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган ПСР и нейните националистически съюзници успяха да запазят мнозинството си в турския парламент миналата седмица.

Тогава Оган изброи условията за подкрепа на Ердоган, които включват твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и мерки за експулсирането на милиони бежанци. Наскоро в интервю за CNN турският президент каза, че няма да се преклони пред подобни искания.

"Не съм човек, който обича да преговаря по този начин. Хората ще дадат тона", каза той.

Неговият опонент Кемал Кълъчдароглу също се опита да спечели подкрепата на националистите, като изостри тона си с обещанието, че ако бъде избран, ще връща обратно пристигащите бежанци и ще изключи мирни преговори с ПКК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024