"Тревожно, тревожно, тревожно": Скандалът с Гешев хвърли в ступор върховните съдии

"Ситуацията е изключително тревожна": председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова повтори тази фраза поне три пъти в рамките на по-малко от 10 минути, докато отговаряше на въпроси на журналисти преди заседанието на ВСС на 18 май - точно преди съветът да се заеме със сигнала за извършени престъпления от Иван Гешев.

Видимо притеснена, Захарова отказа да формулира каквато и да е прогноза за развръзка от скандала с главния прокурор и неговите собствени твърдения за пряк политически натиск върху магистрати - включително със заплахи.

"Ако се замислим в ретроспекция, на фона на случки, които е имало преди това, не би следвало да се учудваме. В случая просто е драстично проявлението. Сега всички знаете, въпросът трябва да се разреши законно, така както е стриктно по закон, защото това е единствената гаранция, че може да има някаква промяна и единственият начин, с който съдебната власт всъщност разполага. Това е да се спазва законът, такъв какъвто и да е, абсолютно стриктно", каза тя.

Захарова отказа да коментира както поведението на Гешев в последните дни, така и въпросът дали той е длъжен да излезе в отпуск, докато разследването срещу него не приключи.

Главният прокурор "улесни" кадровиците, като доброволно взе това решение, уж по лични причини.

Един от мотивите на Захарова за отказ от коментар по същество беше, че каквото и да е производството срещу него, "рано или късно ще стигне до ВКС" за окончателно произнасяне, на който тя е титуляр.

Тя призова членовете на Висшия съдебен съвет да бъдат "максимално овладяни и дистанцирани, за да можем все пак да вземем едно решение, което да установи истината в максимална степен и да предотврати настоящата криза, която може и да се задълбочи, но и да стане база за по-нататъшна регулация на съдебната власт".

"Едно е видно, което е тревожно, жалко. Аз лично не съм допускала, че 15 години след като България е член на ЕС ние трябва да се върнем десетки години назад и да водим битка за независимост", каза председателят на ВКС.

Ръководителят на ВАС Георги Чолаков беше още по-лаконичен в изявленията си по повод скандалите с Иван Гешев, като посочи само "в лично качество", че "това, което се случва, по никакъв начин не помага за повишаване на авторитета на съдебната власт, а точно обратното".

Досега Чолаков се смяташе за един от приближените хора до главния прокурор във ВСС, той заема своя пост още от 2017 г., но изборът му беше потвърден от същото лоби в съвета, което застана и зад избора на Гешев две години по-късно.

Чолаков също не посмя да призове Гешев да излезе в отпуск, като обяви, че ВСС няма такива правомощия освен ако срещу него не бъде повдигнато обвинение за тежко престъпление (каквото още не е направено) или дисциплинарно производство (каквото вече се обсъжда в Прокурорската колегия).

Единственият му коментар по същество беше в отговор на слухове, разпространявани в ПИК, че на него също му е предлагано посланическо място в Израел или Турция, ако участва в евентуален "заговор" за сваляне на Гешев.

"Това няма нищо общо с действителността", отговори той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024