Филм на Франсис Форд Копола възмути критиците още с трейлъра си Снимка: © Getty Images

Рекламата около новия филм на режисьора Франсис Форд Копола "Мегалополис" започна със скандал. Трейлърът на научнофантастичната драма беше свален, след като стана ясно, че е включвал фалшиви цитати от критици, които са хвалили предишните творби на режисьора.

Студио Lionsgate, което отговаря за разпространението на филма в САЩ, се извини на критиците и на самия Копола "за тази непростима грешка".

Промоционалният видеоклип, пуснат в сряда, имаше за цел да позиционира последния проект на режисьора като произведение, което се доближава до неговите предишни шедьоври в киното като "Кръстникът" и "Апокалипсис сега".

В трейлъра бяха включени цитати от критици, които оценяват високо предишните работи на Копола. Впоследствие обаче се оказа, че по-голямата част от включените фрази на практика не съществуват.

Филмовият критик от холивудското издание "Variety" Оуен Глейбърман например е цитиран да нарича филма "Дракула" (1992) "красива бъркотия" и подчертава неговата абсурдност. Той обаче бързо установява, че не е казвал подобно нещо.

"Дори да сте от хората, които не обичат особено много филмовите критици, едва ли заслужаваме да ни слагат думи в устата. От друга страна, тривиалният скандал на всичко това е, че целият трейлър на "Мегаполис" е изграден върху фалшиви твърдения", казва Глейберман.

Не е ясно откъде точно са взети повечето от цитатите в трейлъра. Единствено думите на критика Роджър Ебърт са истински, но и при тях има несъответствие. Ебърт е цитиран да казва, че филмът "Дракула" е истински "триумф" в киното. Конкретната фраза обаче е за негова рецензия на съвсем друг филм - "Батман" (1989) на режисьора Тим Бъртън.

Трейлърът на "Мегалополис" е бил гледан повече от 1,3 милиона пъти в деня, в който е публикуван онлайн. Приключенското фентъзи е с участието на Адам Драйвър, Шая Лабъф, Обри Плаза и Натали Еманюел.

Включването на фалшиви цитати изглежда е опит на маркетинговия екип да спаси репутацията на филма. Той направи своята премиера още през май на филмовия фестивал в Кан, където получи 7-минутни овации. Критиците, които имаха възможността да го гледат първи, обаче останаха разочаровани. Някои го нарекоха "безумие с гигантски размери", други - "поразително амбициозен".

"Ако някой твърди, че го е разбрал от първото гледане, значи лъже - а никой не иска да го гледа втори път", гласи една от реакциите след премиерата.

Вместо да цитира противоречивите отзиви маркетинговият отдел на Lionsgate изглежда е решил просто да се фокусира върху предишната работа на Копола. Не е подходил обаче с факти.

Това не е първият скандал около филма с бюджет за 120 млн. долара. През май продукцията се оказа в центъра на друго проблемно събитие. "Variety" публикува кадри, на които се вижда как Копола се опитва да целуне млади статистки на снимачната площадка на проекта.

Междувременно други членове на екипа подробно описват пред изданието непрофесионалното поведение на режисьора по време на снимките. Източници твърдят пред британския вестник "Guardian", че Копола се е държал "неподходящо" с жените във филма.

Прочутият режисьор обаче отрече обвиненията. В изявление за "New York Times" през юни той каза, че не харесва близкия физически контакт и е твърде "срамежлив".

Премиерата на "Мегалополис" се очаква през септември в САЩ, а в българските кина ще тръгне също наесен.

"Megalopolis" на Копола: 7 минути овации и... потрес на критиците в Кан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024