Три германски летища останаха празни. Стотици полети отново са отменени заради стачки Снимка: © Getty Images

В Германия стачките на част от работниците продължават. Летищата в Дюселдорф, Хамбург и Кьолн останаха празни в четвъртък, а близо 700 полета бяха отменени.

В петък стачката ще се разшири, като ще обхване и летището в Щутгарт. Според германската летищна асоциация ADV се очаква протестните действия да засегнат най-малко 100 хил. пътници.

"Ситуацията на терминалите днес е същата като при предишните стачки на Verdi тази година: терминалите за заминаващи са празни, обстановката е спокойна", се казва в изявление на говорител на летището в Хамбург.

Профсъюзът Verdi заяви, че преговаря с Асоциацията за авиационна сигурност BDLS и настоява за увеличение на заплатите за нощните смени, смените през уикенда и празничните дни на служителите по сигурността. Към момента обаче преговорите не са довели до резултат.

Германският железопътен синдикат EVG също призова за общонационална транспортна стачка в петък, като сред засегнатите компании е и националният железопътен оператор Deutsche Bahn (DB).

Стачката ще засегне близо 50 компании, като се очакват значителни смущения в транспортния график. Действията на работниците са породени от високата инфлация в Германия, на фона на която работниците настояват за по-високо заплащане, което да компенсира нарастващите разходи за живот.

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа доведе до вълна от стачки през последните месеци. Само за първите три месеца и половина на 2023 г. над 900 хил. пътници са били принудени да пренасрочат или да отменят полетите си поради протестите на работниците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024