Три от три. И "Зелено движение" подкрепи преговори за коалиция между ДБ и ПП Снимка: © Булевард България

"Зелено движение" одобри започването на преговори за общо явяване на предсрочните избори на 2 април с "Продължаваме промяната" (ПП).

Така движението последва примера на останалите две партии в рамките на "Демократична България" (ДБ) - "Демократи за силна България" и "Да, България", които по-рано взеха същото решение.

В позицията си партията посочва, че "споделените ценности" между ДБ и ПП ще бъдат в основата на целта им - да бъдат първа политическа сила с ясен план за страната. Те изтъкват като основни цели: европейската интеграция, реформаторско управление, конкурентна и зелена икономика.

"Опитът от последните години доказа, че борбата за просперираща България може да бъде успешна само чрез създаването на общ фронт на реформаторските сили", казват от "Зелено движение".

Очаква се скоро ДБ и ПП да подпишат официално предизборно коалиционно споразумение, в което да бъдат заложени политическите цели на коалицията.

За да спечелят първи мандат за съставяне на правителство в бъдещия парламент - или двете групи трябва да се коалират преди изборите и да вземат най-голям брой гласове, или да се явят поотделно и сборът от вота им да е по-висок от този на първата политическа сила на вота на 2 април. Шанс за тази позиция към момента има само ГЕРБ, гласят социологическите данни.

Второто условие е факт в 48-ото Народно събрание, където депутатите на ПП и ДБ, взети заедно, са повече от тези на първата сила ГЕРБ - съответно 73 срещу 67. Двете парламентарни групи обаче предпочетоха да не се обединяват при конституирането на 48-ото Народно събрание с цел да вземат първия мандат вместо ГЕРБ. След това при вече формиран парламент обединението на парламентарни групи е забранено от правилника на НС. В резултат ГЕРБ беше първа в опита да състави мнозинство за правителство, но не получи достатъчно подкрепа. Същото се случи и с ПП, като не се стигна изобщо до представяне на проектокабинет, а третият мандат отиде за пореден път у БСП по решение на президента Румен Радев. И резултатът беше същияг - нови предсрочни избори.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024