Снимка: © Българска федерация по художествена гимнастика/Анна Николова

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели общо осем медала, сред които и 4 титли, на състезанието от Световната купа в Баку (Азербайджан).

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова отново бяха безгрешни в многобоя, както и в София през март. Ансамбълът на България завоюва още два златни медала във финалите на отделните уреди.

Българките заслужиха 45.600 точки (36.7 за трудност и 8.9 за изпълнение) в съчетанието на пет топки, изпреварвайки съставите на Италия и Азербайджан.

С три обръча и два чифта бухалки възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска представиха съчетание от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян и заслужиха 43.150 точки, което ги постави пред Италия и Беларус. Така ансамбълът завоюва три от три възможни титли в Баку.

Другата ни титла е от индивидуалното състезание, където Боряна Калейн надви конкуренцията в съчетанията с лента. Тя получи оценка 24.300. Освен това завоюва сребро на бухалки, бронз на топка, спечели и второ място в многобоя.

Катрин Тасева излезе с последен стартов номер на финала на лента и успя да стигне до бронзовото отличие с 21.500 точки.

Следващото състезание от Световната купа е в италианския град Пезаро – от 28 до 30 май.

През март ансамбълът ни спечели три златни медала на състезанието в София, като взе титлата в многобоя с рекорд от 44.150. В „Арена Армеец“ Боряна Калейн триумфира с три златни отличия – на обръч, бухалки и лента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети